UZ HOTEL JAVNI TRG

FOTO U Ičićima će se graditi hotel od 50 milijuna eura, mađarski investitor želi i Haludovo!

Marina u Ičićima, plaža u Ičićima i sami Ičići podno Učke atraktivna su lokacija koja bi za nekoliko godina mogla dobiti novi razvojni poticaj zbog investicije od 50 milijuna eura čijom će realizacijom biti izgrađen hotel s pet zvjezdica na atraktivnom zemljištu od 20.000 četvornih metara koje je danas, nažalost, ruglo neprimjereno potencijalu ovog mjesta. Riječ je o zemljištu na kojemu je nekada bila bolnica i koje od plaže i marine dijeli samo cesta, piše Novi list.

​Kada smo stupili u kontakt s predstavnikom investitora, bilo je sumnje je li riječ o priči koja »drži vodu«, ali nakon razgovora s Denisom Šikljanom, vlasnikom DDG grupe, jasno je da je riječ o ozbiljnoj poslovnoj priči iza koje stoji dobar projekt i ozbiljan investitor, a riječ je o mađarskom poduzetniku Lorinzu Meszarosu, poznatijem hrvatskoj javosti kao čovjeku koji stoji iza NK Osijeka i projekta izgradnje novoga stadiona u gradu na Dravi koji je vrijedan 40 milijuna eura. Vlasnik Rivas Hotels&Resorta, tvrtke koja realizira projekt u Ičićima, tvrtka je Talentis group koja je u vlasništvu obitelji Lorinza Meszarosa i to je formalni investitor i partner u projektu.

Veliki izazov​

Denis Šikljan se dvadeset godina bavim nekretninama. Developer je i radio je stambene objekte na Krku i u Rijeci. Bio je zadužen i za realizaciju kompleksnih projekata, uglavnom trgovačkih centara, u Srbiji. I trenutno je dio njegova posla izgradnja stambenih objekata, vila i apartmana na Krku. No, jedan od najvećih poslovnih izazova u njegovoj karijeri je realizacija kompleksnog projekta u Ičićima vrijednog oko 50 milijuna eura.

– Mi smo ga developirali, a investitor ga je kupio nedavno. Sada radimo glavni projekt i do kraja ove godine planiramo početi gradnju. Kao što to obično biva, cijela priča je krenula slučajno. Karlovačka banka s kojom smo poslovno povezani nam je ponudila zemljište koje je bilo u vlasništvu Industrogradnje. Ta je tvrtka mislila realizirati projekt na tom atraktivnom zemljištu, ali nije se ništa dogodilo. Industrogradnja je u međuvremenu propala. Karlovačka banka nam je ponudila razvijanje projekta. Preko sportskih veza smo došli do zainteresiranog investitora koji ga je kupio od Karlovačke banke. Riječ je o Lorinzu Meszarosu. Mi smo ostali developeri i zaduženi smo za realizaciju kao izvođači, navodi Šikljan za Novi list.

Kada je riječ o ovom projektu, on je interesantan jer daje novu vizuru mjestu Ičići. Godinama je atraktivno zemljište od 20.000 »kvadrata« u samom centru mjesta i odmah do plaže bilo zapušteno.

– Sama lokacija je veliki izazov za svakog developera jer omogućava revitalizaciju samog zemljišta, ali i cijelog mjesta. Projekt će omogućiti iskorak i kada je riječ o turističkoj destinaciji i zbog toga smo pazili, pazimo i pazit ćemo na svaki detalj. I zbog Ičića i zbog investitora, jer cijela je priča vrlo poticajna u svakom smislu. Planiramo napraviti trg ispod našeg objekta koji ćemo u potpunosti otvoriti javnosti, a nalazit će se sjeverno od plaže i postojeće ceste te našeg objekta. Bit će to trg koji danas nedostaje i koji će se urediti sukladno atraktivnosti Ičića i našeg objekta. Planirane su fontane, određeni trgovački sadržaji i kompletno hortikulturno uređenje kako bi to bio reprezentativan prostor na koji će svatko htjeti doći. Riječ je o multifunkcionalnom trgu koji će biti javan. Uvjereni smo da će Ičići dobiti centar koji danas nedostaje, pojašnjava Šikljan.

U fazi ishodovanja građevinske dozvole

​​Dodaje da se priprema dokumentacija te dovršava u skladu s planovima.

– U fazi smo ishodovanja građevinske dozvole, ali imamo ishodovane lokacijske dozvole za hotel, cestu, ali i za most preko ceste koji će spojiti novi trg s plažom. Trenutno izrađujemo glavni projekt. Do kraja ove godine odrađivat će se posao oko dokumentacije, a početkom 2021. godine bi trebali početi radovi. Svjesni smo da je riječ o složenom građevinskom zahvatu jer trebamo riješiti problem s podzemnim vodama. Riječ je o velikom izazovu budući da se na tom dijelu slijeva velika količina oborinskih voda s Učke. To će biti početak zbog toga što moramo zaštititi građevinsku jamu. Nakon toga godinu i pol ćemo raditi na kosturu objekta. Malo će dulje trajati zbog toga što su zabranjeni radovi u turističkoj sezoni. Očekujemo da bi za dvije i pol godine trebalo sve biti gotovo, najavljuje Šikljan.

​Most preko ceste

On pojašnjava da je vrijednost investicije 50 milijuna eura, a investitor je jedna mađarska kompanija koja u svom portfelju ima već 30 hotela u Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Crnoj Gori.

– Oni su etablirano ime u turizmu i imaju velike aspiracije i planove kada je riječ o hrvatskom tržištu. Vlasnik kompanije je Lorinz Meszaros, u Hrvatskoj poznat po tome što je prije nekoliko godina kupio NK Osijek. To je jedna od njegovih kompanija, to mu čak nije ni core business, ali je osobno zainteresiran da razvije turistički segment poslovanja u Hrvatskoj. Ovaj projekt nije kraj jer je čest gost u Opatiji, brod ima u Rijeci i vrlo je vezan za Kvarner. Projekt uključuje izgradnju hotela s pet zvjezdica te gradnju hotelskih vila koje će biti tunelom biti povezane s hotelom. Gradit će se 12 vila koje će biti dio hotelskog kompleksa, dok će hotel imati 180 soba. Podrazumijeva se da je riječ o vrlo luksuznim objektima, a o čemu će svjedočiti i kategorizacija s pet zvjezdica. To znači da će se graditi bazeni, vrhunski ugostiteljski sadržaji… Naglašavam da će most koji ćemo izgraditi preko ceste biti u javnoj upotrebi jer je smisao projekta da od njega ima korist i lokalna zajednica. Uvjereni smo da će to tako zaista i biti, optimist je Šikljan.

INVESTICIJA U BROJKAMA

➞ 50 milijuna eura vrijednost investicije
➞ 20.000 četvornih metara površina kompleksa
➞ 180 soba u hotelu
➞ 12 vila povezanih s hotelom
➞ 2021. godine planiran početak radova
➞ 2,5 godine trebala bi trajati izgradnja

– Pohvalio bih suradnju s lokalnom samoupravom, Gradom Opatijom i gradonačelnikom čija su nam vrata bila otvorena i imamo vrlo konstruktivan dijalog, te mještanima Ičića s kojima želimo postići suradnju na obogaćivanju turističke ponude mjesta i prepoznatljivosti destinacije kroz niz društvenih i kulturnih aktivosti na novom trgu ispred budućeg hotela. Trudili smo se cijeli projekt što više uklopiti u prostor da ne strši i da ne bude preglomazan. Napravili smo hortikulturnu studiju i u suradnji s konzervatorskim uredom trudili se sačuvati što više već postojećeg zelenila. Sama izgrađenost objekta je na 56 posto od ukupno dozvoljenih kvadrata po prostornom planu, što znači da smo namjerno smanjili objekt da bi se uklopio u sredinu. Ako govorimo o građenju, kako mi nemamo našu operativu za takav zahvat, vrlo smo zainteresirani da cjelokupni posao izgradnje povjerimo lokalnim firmama, od kojih bi sigurno najveća bila GP Krk i nadamo se da ćemo u tom pravcu započeti razgovore, najavljuje Šikljan.

No, koliko tržište može istrpjeti takav jedan projekt, budući da je opatijska rivijera puna hotelskih sadržaja.

Žele i Haludovo

– U turizmu sve zavisi od trendova. Ove godine nažalost su trendovi negativni, a svi znamo da je razlog tome pandemija COVID-19. Očekivanje je da će se taj trend brzo okrenuti u pozitivan pa ulaganje ima i te kako smisla. Riječ je o atraktivnoj lokaciji i atraktivnom projektu koji će naći svoje mjesto na turističkom tržištu. Svjesni smo da turizam i hotelijerstvo nisu visokoakumulativna grana i zato je projekt planiran dugoročno kada je riječ o povratu investicije i zaradi. Što se tiče prostora za poslovanje u kraju koji je poznat po turističkim sadržajima, naša prednost će biti kvaliteta, atraktivost sadržaja i same lokacije. Da ne vjerujemo u uspjeh cijelog projekta, ne bismo u njega ni ulazili. Rizik uvijek postoji, ali mislimo da imamo projekt koji će i te kako naći svoje mjesto pod suncem bez obzira na konkurenciju. Osim toga, konkurencija je uvijek dobrodošla jer omogućava nove sadržaje, što je dobro za sve. Ako svi zajedno budemo radili na razvoju same destinacije, zajedno s lokalnom samoupravom, uvjereni smo da će sve biti u redu jer postoji veliki prostor za iskorak i vraćanje Opatije na mjesto koje zaslužuje i na kojemu je nekada bila.

TKO JE INVESTITOR

Lorinz Meszaros hrvatskoj javnosti poznat je kao čovjek koji stoji iza NK Osijeka i projekta izgradnje novoga stadiona u gradu na Dravi. Vlasnik Rivas Hotels&Resorta, tvrtke koja realizira projekt u Ičićima, tvrtka je Talentis group koja je u vlasništvu obitelji Lorinza Meszarosa i to je formalni investitor i partner u projektu. Meszaros je čest gost u Opatiji, brod ima u Rijeci i vrlo je vezan za Kvarner

Pitanje je i postoji li opasnost da investitor odustane od cijele priče zbog pandemije koronavirusa koja je uzdrmala svjetsko gospodarstvo, a jedna od najpogođenijih grana je ona turistička.

– Ne, jer je riječ o dugoročnom projektu. Strategija je da se uđe u još nekoliko takvih akvizicija i da se napravi ozbiljna turistička kompanija u Hrvatskoj. Kartkoročne pandemije, a nadajmo se da su stvarno kratkoročne, ne mogu utjecati na realizaciju strateških projekata. Nismo se pokolebali, već je pred nama novi izazov koji je dodatni poticaj za uspješnu realizaciju. Mi razvijamo lokacije i promišljamo investicijski cijelu priču. Kada dobijemo projekt, naš je posao osmisliti što bi bilo najbolje rješenje i kada je riječ o samoj gradnji, ali i kasnije, kada je riječ o sadržaju koji mora biti financijski opravdan i održiv. Znači bitan je plan, održiva financijska konstrukcija, ali i interes lokalne zajednice. Zainteresirani smo i za Haludovo. U tijeku su pregovori s armenskim vlasnikom koji nije uspio krenuti u realizaciju projekta. Vjerujemo da se to može pokrenuti. Pregovori su usporeni zbog pandemije koronavirusa, ali naš investitor je i te kako zainteresiran. Riječ je o tvrtki Hunvest hotels i htjeli bismo nastaviti priču s investiranjem u hotelsko poslovanje u Hrvatskoj, zaključio je Šikljan za Novi list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views