ŠTO MISLE GRAĐANI?

ANKETA Ponestalo lijeka za smirenje! Što Riječani misle – je li ‘sramota’ koristiti takve lijekove?

Na tržištu je već neko vrijeme nestašica lijekova za smirenje. Najpoznatija farmaceutska kompanija u Hrvatskoj objavila je nedostatak tableta za smirenje pod nazivom Temelor. Više u video prilogu!

”Po svom sastavu je lorazepam, to je lijek koji se koristi za simptomatsko liječenje anksioznosti te nesanice uzrokovane anksioznošću.”, ističe voditeljica ljekarne Ivona Kalebić Miškulin za Kanal Ri

Informacije da lijekovi nisu dostupni na tržištu zdravstveni djelatnici prvo saznaju od pacijenata.

”Nismo iznenađeni, s vremena na vrijeme dolazi do takvih situacija da nekih lijekova nema i to nije nešto novo ni nešto dramatično za nas u struci”, smatra pročelnica Zavoda za urgentnu psihijatriju s intenzivnomnjegom KBC-a Rijeka Klementina Ružić.

Od farmaceutkinje saznajemo da lijek ipak nije dostupan već duže vrijeme, no ubrzo se pronašla alternativa iz uvoza. Pacijenti su u mogućnosti drugi lijek za istu namjenu kupiti u ljekarni u punom iznosu od 8 i pol eura, te im se to refundira.

”Dobivaju u ljekarni račun na ime i tada odlaze s tim računom u Nastavni zavod, zavod za zdravstveno osiguranje da se zapravo refundiraju sredstva s obzirom na nestašicu lijeka i njihovu sprovedivost terapije”, ističe Kalebić Miškulin.

Unatoč povećanoj potrošnji lijekova protiv tjeskobe, psihijatrica kaže da nema mnogo ovisnisnika o benzodiazepinu koji može dovesti do razvoja psihičke i fizičke ovisnosti.

“Mi imamo jako malo ovisnika o tom lijeku. Najčešće su to ljudi koji niz godina jesu na tom lijeku, ali nisu ovisni o njemu nego su jednostavno njihove navike. Znate, mi se rado vežemo uz nekakav lijek i njegovo ime, ali kad im se ponudi nekakva zamjenska varijanta ili neka druga opcija oni sigurno prihvaćaju tu mogućnost”, ističe dr. Ružić.

U ljekarni je moguće nabaviti i prirodnu alternativu ovog lijeka pod nazivom pasiflora, donosi Kanal Ri.

Pogledajte u video prilogu što građani misle o lijekovima za smirenje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari