AUTOTROLEJ NABAVLJA 22 NOVA AUTOBUSA: U Rijeci potpisani ugovori o dodjeli 38 milijuna kn bespovratnih sredstava!

Foto: Ilustracija

Nabava 22 nova autobusa, za koje su danas potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 38 milijuna kuna, dio je novog ciklusa jačanja sustava javnog prijevoza koji na području Rijeke i riječkog prstena obavlja Autotrolej

U sklopu tog ciklusa, do 2020. godine za javni prijevoz u Rijeci i riječkom prstenu bit će nabavljena ukupno 54 nova vozila vrijedna preko 100 milijuna kuna, čime će Autotrolej rashodovati čak 60 starih vozila, a prosječna starost voznog parka sa današnjih 11, doći će na samo 6 godina.

Ministar Oleg Butković, gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petri i direktor Komunalnog društva Autotrolej Marin Rajčić.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas potpisani ugovori o bespovratnim sredstvima odnose se na nabavku četiri nova, zglobna, gradska, niskopodna autobusa, devet solo gradsko-prigradskih niskopodnih autobusa, te devet solo prigradskih autobusa, a sredstva su dodijeljena temeljem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Projekt nabave 22 autobusa ukupno je vrijedan 48.5 milijuna kuna, a na spomenutom natječaju odobreno mu je 38 milijuna kuna bespovratnih sredstva (od toga 32.3 milijuna kn odnosno 85% potječe iz Kohezijskog fonda, a 5.7 milijuna kn odnosno 15% potječe iz državnog proračuna Republike Hrvatske). Financiranje preostalog iznosa osigurat će KD Autotrolej. O tome su danas ugovore potpisali ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i direktor Komunalnog društva Autotrolej d.o.o. Marin Rajčić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bez europskih sredstava teško do značajnih investicija u kratkom roku

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je dodjela ovih bespovratnih sredstava, kao i nedavna potpisivanja ugovora za dodjelu bespovratnih 1,26 milijardi kuna za financiranju vodno-komunalnog projekta na području riječke aglomeracije te 68,21 milijuna kuna za projekt uređenja Gradske knjižnice i Dječje kuće u sklopu budućeg kvarta kulture u Benčiću, najbolji odgovor na pitanje euroskeptika što građani Hrvatske imaju od članstva u Europskoj uniji.

„Bez korištenja sredstava europskih fondova bilo bi gotovo nezamislivo u ovako kratkom roku pokrenuti ovako velike investicije. Trudimo se pokazati da imamo dovoljno stručnosti i znanja za pripremu projekata i povlačenje sredstava koja nam stoje na raspolaganju,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, zahvalivši se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na odličnoj suradnji.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako su sredstva za nabavu novih autobusa odobrena su u okviru Poziva na dodjelu sredstava, koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otvorilo u svibnju 2017. godine, a kojim će se s 315 milijuna kuna financirati nabava autobusa za operatere javnog gradskog prijevoza u devet gradova diljem Hrvatske, kako bi se omogućilo poboljšanje usluge javnog prijevoza, doprinijelo povećanju broja putnika u javnom prijevozu te smanjilo negativan utjecaj na okoliš.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić izrazila je uvjerenje kako će do kraja 2018. godine biti potpisani ugovori za preko 60 posto Hrvatskoj raspoloživih sredstava fondova Europske unije. Dodala je kako će ministarstvo i dalje raspisivati pozive za korištenje europskih sredstava te je na Rijeci i ostalim gradovima da i dalje pripremaju kvalitetne projekte.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako Agencija u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranske županije u posljednje tri godine provode niz projekata. Naglasio je kako SAFU posebno vodi računa o činjenici da niz projekata mora biti završen do 2020. godine, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, te s time u vezi nastoji raspisivati javne nabave u što kraćem roku.

Udobnija vožnja u prigrad, strogi ekološki standardi

Direktor Autotroleja Marin Rajčić izrazio je uvjerenje kako će svih 54 novih autobusa biti isporučeno do kraja iduće godine.

„Prosječna starost voznog parka sa današnjih 11, doći će na samo 6 godina, što je značajni pokazatelj unaprijeđenja prijevoza putnika u Rijeci i Riječkom prstenu,“ kazao je Rajčić.

Prigradski autobusi podići će kvalitetu usluge vožnje putnika u prigrad.

Naime, jedan dio županijskih linija na kojima Autotrolej vozi putnike, dužine je preko 40 kilometara (linije za Mune, Pasjak, Ožlak…). Na tim linijama putovanje u jednom smjeru traje više od 60 minuta te su međustajališne udaljenosti u nekim slučajevima i veće od 2 kilometara. Novi autobusi pružit će veću udobnost putnicima koji putuju u ta odredišta budući da imaju pretežno sjedeća mjesta, te su konstrukcijski namijenjeni za duža putovanja.

Valja reći i da svi autobusi koji se nabavljaju zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova.

U okviru Urbane aglomeracije Rijeka nabava još 32 nova autobusa

Uz navedena 22 nova autobusa za koje su danas potpisani ugovori, u projektu integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Urbane aglomeracije Rijeka, nabavit će se još 32 nova autobusa.

Riječ je o 7 zglobnih, gradskih, dizel vozila, 10 dizel minibuseva, te još 15 solo vozila, od čega će 10 solo vozila biti pogonjena na stlačeni prirodni plin (SPP), a 5 solo vozila bit će na dizel gorivo. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 63.7 milijuna kuna, s tim da će 85 % sredstava biti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15% sredstava osigurat će KD Autotrolej.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari