PRIJEDLOG KANDIDATA BABIĆA

Babić: Ako budem izabran za gradonačelnika Rijeke, svake godine ću organizirati online referendum o (ne)povjerenju gradonačelniku!

“Naime, sadašnja praksa pokazuje da građani nemaju gotovo nikakav mehanizam kojim bi iskazali povjerenje ili nepovjerenje gradonačelniku”, pojasnio je Aljoša Babić svoju inicijativu

“U slučaju da me građani grada Rijeke izaberu za svog gradonačelnika na predstojećim izborima, svake godine ću u svibnju organizirati on – line referendum na kojem će Riječani moći izraziti što misle o radu prvog čovjeka grada Rijeke”, priopćio je danas Aljoša Babić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke na predstojećim lokalnim izborima.

“Ukoliko se na tom online referendumu pokaže da više od 60 posto onih koji se izjasne ne podržavaju rad gradonačelnika, održat ću i pravi referendum o povjerenju gradonačelniku. Ukoliko se na tom referendumu više od 50 posto građana izjasni da je protiv rada gradonačelnika, dati ću ostavku.”, poručio je Babić uz podrobnije objašnjenje ove nesvakidašnje inicijative.

“Naime, sadašnja praksa pokazuje da građani nemaju gotovo nikakav mehanizam kojim bi iskazali povjerenje ili nepovjerenje gradonačelniku. Sve se uvijek svodi na floskulu „kako se građani rekli svoje na izborima“, čime se građani stavljaju u drugi plan.

Smatram da su četiri godine izuzetno dug period u kojem se na neki način građani nalaze u „vozilu iz kojega ne mogu izići i u kojem na niti jedan način ne kontroliraju vozača“ pa su prisiljeni čekati slijedeće izbore kako bi mogli izraziti svoj stav o vođenju grada.

Današnja moderna sredstva komunikacije omogućuju puno veće sondiranje javnog mijenja, no nažalost u svijetu politike se to uopće ne primjećuje.

Smatram da će se na ovaj način uvelike poboljšati demokratičnost u gradu Rijeci te stvarna participacija Riječana u demokratskom životu, a ne da se svode na puku biračku mašineriju koja se svake četiri godine pokušava izvući na birališta slatkim obećanjima koja se potom u najvećoj mjeri izjalove.”, predlaže Aljoša Babić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari