SKUPŠTINA U ČETVRTAK

Bira se Maršanićev nasljednik: Kandidat za novog potpredsjednika Županijske skupštine Viktor Ivaniš

Na 29. sjednici Županijske skupštine raspravljat će se i o izvršenju proračuna

U četvrtak, 28. svibnja održat će se 29. sjednica Županijske skupštine koja se zbog još uvijek aktualnih epidemioloških preporuka organizira u Sportskoj dvorani Zamet.

Najavio je to na današnjem redovnom susretu s novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Na sjednici će biti 26 točaka dnevnog reda. Jedna od njih je i izbor novog potpredsjednika Skupštine nakon što je ostavku na tu funkciju dao Robert Maršanić koji je u međuvremenu izabran za ravnatelja Županijske uprave za ceste.

Kandidat za novog potpredsjednika je Viktor Ivaniš, a Maršanića će, na prijedlog PGS, u Županijskoj skupštini zamijenit Ingrid Kršulja. Bit će još izmjena u sastavu Skupštine jer je ostavku najavila i Ines Strenja, rekao je Fabijanić.

Od ostalih točaka istaknuo je više odluka vezanih uz koncesioniranje pomorskog dobra te izvještaj o izvršenju proračuna.

Predsjednik Skupštine čestitao je i 29.obljetnicu osnutka Bojne za posebna djelovanja koja ima sjedište u PGŽ, te se zahvalio svim sastavnicama Stožera civilne zaštite PGŽ na velikom doprinosu u suzbijanju epidemije. Rekao je također da se, prema prvim podacima, danas u školske kupe vratilo oko 75% učenika nižih razreda osnovnih škola.

Krešimir Parat: Velik pad prihoda iz poreza na dohodak

Prema riječima resornog pročelnika Krešimira Parata, zbog korona krize već je sada evidentan pad jednog od temeljnih proračunskih prihoda Županije, prihoda iz poreza na dohodak.

U prva četiri mjeseca 2020. godine ostvareno je 3,3 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Vladine mjere koje su donesene u cilju sprečavanja daljnjeg širenja bolesti imaju utjecaj na gospodarstvo i stanje javnih financija, te se očekuje još veći pad prihoda Županijskog proračuna u svibnju i lipnju.

„Zahvaljujući lanjskom rastu prihoda, imamo ostvarenih 17,4 milijuna čistog proračunskog viška što će sada dobro doći jer, prema projekcijama, u ovoj godini očekuje nas pad od oko 18 posto, a to je oko 37 milijuna kuna“ naglasio je Parat.

Dodao je da su se u prva četiri mjeseca ove godine skoro svi rashodi izvršavali u skladu s raspoloživim sredstvima po svakom izvoru, osim u dijelu koji se odnosi na decentralizirana sredstva osnovnih škola i pomoći za provođenje EU projekata.

Robert Maršanić: Primorsko-goranska županija treba imati kvalitetne prometnice

Za razliku od županijskog proračuna, prihodi Županijske uprave za ceste, prema riječima novog ravnatelja Maršanića, imaju pad od samo 2 posto.

„To znači da će se svi projekti ŽUC-a planirani za ovu godinu i realizirati. Primorsko-goranska županija treba imati kvalitetne prometnice. Imamo dosta projekta a našim općinama i gradovima i dosta otvorenih gradilišta, jedno je većih, koje je upravo pri dovršetku, je izgradnja kružnog toka u Puntu, rekao je Maršanić.

Đulija Malatestinić: Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata u PGŽ u 2019. godini stiglo 18 pritužbi

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Primorsko-goranskoj županiji u 2019. godini.

Održano je ukupno 12 sjednica na kojima su razmatrane pristigle pritužbe pacijenata. Povjerenstvo je u izvještajnom razdoblju zaprimilo ukupno 18 pritužbi, a najviše ih je bilo na stručni rad ili ponašanje medicinskog osoblja u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

„Povjerenstvo je tijekom izvještajnog razdoblja postupalo na način da je od odgovornih osoba u zdravstvenim ustanovama tražilo službena očitovanja vezano uz navode u zaprimljenim pritužbama te surađivalo sa relevantnim dionicima na području zdravstvene zaštite. Podnositelje pritužbi obavještavalo se o postupanjima i zaključcima Povjerenstva te zatražilo nadopunu medicinske dokumentacije ukoliko je to bilo potrebno.“ naglasila je Malatestinić.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari