BOGAT DJEČJI TJEDAN U RIJECI! Mališani će između ostaloga moći i pisati nepoznatom prijatelju u Svemiru

Od 1. do 7. listopada u Rijeci će se održati Dječji tjedan za koji je Grad Rijeka u suradnji s partnerima pripremio bogat program

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji s udrugama i ustanovama grada Rijeke je uz obilježavanje Međunarodnog dana djeteta i Dječjeg tjedna pripremio niz prigodnih aktivnosti u kojima učestvuju odrasli i djeca. Bogatim programom, koji uključuje radionice, predstave, šetnju Šumom Striborovom, ali i humanitarne akcije i aktivizam, želi se skrenuti pažnja na prava i potrebe djece.

Tako će mališani u Gradskom kazalištu lutaka moći uživati u predstavama „Vanda Lavanda“ i „Avanture maloga Juju“, dok će Glazbeno-scenska udruga „Ri Stars“ za učenike nižih razreda osnovnih škola održati interaktivnu predstavu „Volim svoje zanimanje“.

Gradska knjižnica Rijeka priprema „striborovski“ i „planinarski“ program. Tako program u Dječjem odjelu Stribor uključuje prezentaciju redovnih programa namijenjenih djeci osnovnoškolske dobi – igre na ploči, mitološko-pripovjedačko-kreativnu radionicu „Sfingina zagonetka“ i jednog od najpopularnijih programa dječjeg ogranka – Stipaonice, ali i već tradicionalnu i iznimno popularnu „Šumu Striborovu“ – priču u prirodi i planinarsku šetnju stazom na Biviju.

U Dječji tjedan tradicionalno se uključuje i Društvo „Naša djeca“ Rijeka, koje će uz sudjelovanje velikog broja djece organizirati pisanje poruka odraslima na temu „Ljubav djeci prije svega“, dijeljenje crvenih i zelenih kartona kao upozorenje ili pohvalu za odnos prema okolišu te provođenje ankete o otpadu.

U planu je i organizacija dviju humanitarnih akcija – kukičanje i pletenje vunenih kvadratića, od kojih će se praviti pokrivači za male prijatelje iz Afrike, kao i prikupljanje igračaka, sportskih rekvizita, školskog pribora, knjiga, društvenih igara i instrumenata za djecu u dječjim domovima. Kao i svake godine, tijekom Dječjeg tjedna traju upisi u aktivnosti društva, koje se nada da će ove godine uspjeti oformiti prvi riječki zbor dječaka.

Astronomski centar Rijeka priprema povodom Dječjeg tjedna prihodni program u digitalnom planetariju, odnosno dvije stručno vođene prezentacije o zvjezdanom nebu i Sunčevom sustavu, te po jedan dokumentarni i animirani film.

Nakon svakog programa, djeca će imati priliku napisati pismo nepoznatom prijatelju u Svemiru, na temu Moj prijatelj s Mjeseca. Napisano pismo potrebno je potpisati i staviti u kovertu, te odložiti u Poštanski sandučić. Pisma „stanovnicima Mjeseca“ bit će pročitana 20. listopada u 18 sati pred djecom i roditeljima. Istog dana obilježava se i Međunarodna noć promatranja Mjeseca pa će se razgovarati i o putu na Mjesec kao i zamišljenim prijateljima s Mjeseca.

Dječji vrtić Rijeka organizirat će niz osmišljenih aktivnosti za djecu i njihove roditelje, od sportskih igara preko likovno-scenskih aktivnosti do pisanja poruka roditelja o ljubavi.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić održat će znanstvenu radionicu „Dođi po pokusić u Portić“ i radionicu čitanja priče o prijateljstvu i ilustracija na pročitanu temu, namijenjene učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Besplatne radionice održava Dom mladih Rijeka pa je za djecu i mlade pripremio radionice s temom 3D printanja, znanstvenih pokusa i dronova te kreativnu radionicu.

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Dječji tjedan će biti obilježen zanimljivim edukativnim programa i to na dvije lokacije, Rijeci i Brodu na Kupi.

U sklopu projekta Claustra+ pripremljene su radionice Šišmišasta mračna potraga i Rimske igre za djecu iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola, a za učenike 5. i 6. razreda radionica “Moj laboratorij“.

Program završava manifestacijom „Brod korakom kroz stoljeća“, koja uključuje niz edukativnih radionica na temu srednjeg vijeka prilagođenih predškolskoj i školskoj dobi te predstave „Srednjevjekovna bolnica“ i „Legenda o Svetom Jurju i zmaju“.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari