27 SUSJEDSTAVA EPK

Brojni posjetitelji sinoć su bili u potrazi za srcem susjedstva Kostrena EPK

Susjedstvo Kostrena, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u četvrtak je imalo svoj dan

Program pod nazivom U potrazi za srcem Kostrene, koji je baš poput života mnogih Kostrenjana isprepleten morem i pomorstvom, okupio je publiku svih generacija.

Dnevni dio manifestacije održan je u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena tj. u Narodnoj čitaonici u Kostreni sv. Luciji. Tamo su se  pričale priče o pomorstvu, pomorcima i njihovim obiteljima. Duga tradicija pomoraca i kapetana s područja Kostrene stvorila je potrebu za propitkivanjem, istraživanjem, razumijevanjem specifičnog načina života i profesije koja podrazumijeva duga razdoblja odsustva. Sudionici programa Dnevnog boravka Kostrena bili su Bratovština sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbara, Dječji vrtić “Zlatna ribica”, Ekoregija Kostrena, Katedra Čakavskog sabora Kostrena, Likovna udruga “Veli pinel”, Narodna knjižnica Kostrena, Udruga “Projekt +/- 60”, Udruga antifašista i antifašističkih boraca Kostrene, Udruga pomorskih kapetana i Udruga za kreativno stvaralaštvo “Vali”.

Na istom mjestu održano je i predstavljanje europskih partnera susjedstva Kostrena – Občine Selnica ob Dravi iz Slovenije koji su se sa susjedstvom Kostrena povezali kako bi razmijenili iskustva i u području kulture i po pitanju dislociranosti upravljanja imovinom koja lokalitetom pripada zajednici, a povijesno-gospodarskim slijedom državi.

Večernji, glavni dio programa U potrazi za srcem Kostrene održan je na Trgu sv. Barbare, svečanim otvorenjem i preuzimanjem vremenske kapsule susjedstva Kostrena od susjedstva Gomirje.

U programu su sudjelovali načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, voditeljica tima susjedstva Kostrena Borka Reljac i voditeljica tima susjedstva Gomirje Nikolina Kosanović.

Nakon otvorenja, 3D video mapping projekcijom predstavljena je Kuća kostrenskih pomoracaumjetnička ideja u formi video mapiranja na pročelju zgrade stare škole Sv. Barbara, za koju su zaslužni Branka Kržik Longin, autorica teksta koji prati projekciju, zatim pripovjedači pomorski kapetani Branimir Šoić, Igor Stipanović i Tomislav Tijan te kreativni tim koji je projekciju i izradio: AKA tim d.o.o., Centar kulture Kostrena, Osam d.o.o. i Visualia d.o.o.

Uz 3D video mapping posebno je zanimljivo bilo otvorenje izložbe Brod Kostrena u luci Santo Domingo, novinarke Ljubice Letinić, u prostorijama Bratovštine Sv. Nikole na trgu Sv. Barbare.

Brod Kostrena u luci Santo Domingo prostorna je multimedijalna izložba s naglaskom na audio mediji, kojim se usmjerava pažnja na slušanje. Specifičnim razmještajem predmeta i zvučnih zapisa konstruirana je priča o pomorskom putovanju i kostrenskoj kapetanskoj tradiciji.

Izložbu čini skup artefakata i memorabilija s pomorskih putovanja uz audio zapise dojmova petorice kostrenskih kapetana o cjeloživotnom iskustvu mora i upravljanju posadom broda, o obiteljskim tradicijama i zamkama koje taj poziv sa sobom nosi.

Ljubica Letinić razgovarala je s pripovjedačima: lučkim kapetanom dr.sc. Darkom Glažarom te pomorskim kapetanima: Igorom Stipanovićem, Branimirom Šoićem, Tomislavom Tijanom i Berislavom Vranićem.

Izložba Brod Kostrena u luci Santo Domingo moći će se razgledati do 30. kolovoza, svakim danom između 16 i 20 sati, a publika do audio zapisa dolazi pomoću postavljenih QR kodova, s time da se posjetiteljima preporučuje donijeti vlastite slušalice za mobitel kojim će učitavati kodove.

Večer je završila nastupom mlade kostrenske pjevačice Lucije Stipanović i druženjem okupljenih na Trgu sv. Barbare.

Nositelj inicijative programa U potrazi za srcem Kostrene je Općina Kostrena, koja je ujedno i financijski podržala manifestaciju. Partner im je Centar kulture Kostrena, dok je europsko susjedstvo susjedstva Kostrena Občina Selnica ob Dravi u Sloveniji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari