IZVJEŠĆE GRADONAČELNIKA NIJE PRIHVAĆENO

Burna rasprava o gospodarenju otpadom na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke

Burna rasprava o gospodarenju otpadom na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke

Nakon dugotrajne rasprave, sa dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća povučena je Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke.

Nova Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke je predložena kako bi se postojeća odluka uskladila s novim Zakonom o gospodarenju otpadom.

Prijedlogom odluke uređuje se način prikupljanja komunalnog otpada putem spremnika od pojedinog korisnika i prijevoz i predaju tog otpada ovlaštenoj osobi za njegovu obradu. Strukturu cijene čine količina predanog otpada i cijena obvezne minimalne javne usluge. Cijenom obvezne minimalne javne usluge pokrivaju se troškovi nabave i održavanja opreme za sakupljanje otpada, troškova prijevoza otpada, troškova nastalih radom reciklažnog dvorišta i mobilnog reciklažnog dvorišta zaprimanjem bez naknade otpada nastalog u kućanstvu i troškova vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u svezi s javnom uslugom.

Prema prijedlogu odluke, cijena obvezne minimalne javne usluge za sve Korisnike razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo u obračunskom razdoblju iznosila bi 54,91 kuna bez PDV-a, dok bi za korisnike razvrstane u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, u obračunskom razdoblju iznosila 154,53 kuna bez PDV-a.

Na prijedlog odluke pristiglo je 26 amandmana, od čega 15 amandmana Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera, potom 11 amandmana Kluba vijećnika Mosta, dva amandmana Kluba vijećnika HDZ-a i jedan amandman Kluba vijećnika PGS-Laburisti.

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović je kao predlagatelj djelomično prihvatio amandmane vijećnika, prvenstveno one koje se odnose na odvojeno prikupljanje biotopada i povećanje količina glomaznog i biootpada koje građani besplatno mogu odložiti u reciklažna dvorišta, no nije prihvatio amandmane koji se odnose na smanjenje cijene obvezne minimalne javne usluge, koju su predložili svi klubovi. Predstavnici klubova vijećnika istaknuli su kako odlukom predlaže povećanje cijene obvezne minimalne javne usluge, koje u prijedlogu odluke po njihovom mišljenju nije dostatno, predstavlja udar na građane te ne doprinosi načelu „onečišćivač plaća“ i poticanju korisnika na odvajanje korisnih frakcija otpada.

„Nije moguće paušalno umanjivanje cijene obvezne minimalne javne usluge budući da se radi o prihodima davatelja javne usluge kojima se pokrivaju isključivo troškovi javne usluge definirani Zakonom i ovim prijedlogom Odluke. Primjenom iznosa obvezne minimalne javne usluge iz prijedloga odluke će prihod davatelja javne usluge iz cijene obvezne minimalne javne usluge iznositi oko 50 posto budućih ukupnih prihoda, koliko i prihod iz cijene javne usluge za količinu predanog otpada. Ovim omjerom cijene za količinu predanog miješanog otpada i cijene obvezne minimalne javne usluge u ukupnoj cijeni javne usluge se uspostavlja model koji uspostavlja ravnotežu između poticanja korisnika usluge da odvajanjem otpada umanji količinu predanog miješanog komunalnog otpada i mogućeg poticanja stvaranja komunalnog nereda radi izbjegavanja plaćanja varijabilnog dijela cijene“, stoji u gradonačelnikom odgovoru, kojim je obrazložio neprihvaćanje amandmana vijećnika vezano uz smanjenje cijene obvezne minimalne javne usluge.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je prijedlog odluke nije savršen, ali je optimalan, s obzirom na to da proizlazi iz jednog nepravednog zakonskog rješenja, koje je sve korisnike stavio samo u dvije kategorije. Naglasio je kako je identična oduka donesena na svim vijećima gradova i općina koji su suvlasnici KD Čistoće, osim Kastava, koji zasjeda u petak. Predložene cijene, rekao je gradonačelnik, nisu među najnižima u Hrvatskoj, ali niti među najvišima, budući da je primjerice Labin cijenu za kućanstva odredio na 50 kuna, a za korisnike koji nisu kućanstva na 643 kune, dok je Pazinu cijena za kućanstva 53 kune, a za nekućanstva 694 kune.

Nakon dogovora klubova vijećnika, klubovi vijećnika su u potpunosti ili djelomično povukli svoje amandmane, dok je od amandmana koji se tiču cijene obavezne minimalne javne usluge ostao amandman kluba vijećnika HDZ-a.

„Kako je očigledno da se oko ove odluke formirala određena većina vijećnika, koja ne prihvaća prijedlog koji sam iznio, upozoravam na situaciju koja će proizaći iz nedonošenja ove odluke – kao čelnik grada i predsjednik skupštine KD Čistoće, ne želim snositi odgovornost za nju. Povlačim prijedlog odluke, a novoformirna većina, barem po ovoj odluci, može predložiti svoju odluku na nekoj drugoj sjednici, izglasati što god želi, ali ja za to ne želim snositi odgovornost“, kazao je gradonačenik.

Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci mandata

Marko Filipović je, nakon proglašenja rezultata lokalnih izbora, 7. lipnja 2021. godine preuzeo dužnosti gradonačelnika Grada Rijeke. Kako stoji u polugodišnjem izvješću o radu gradonačelnika za od lipnja do prosinca 2021. godine, tijekom prvog izvještajnog razdoblja fokus rada gradonačelnika i njegovih zamjenika Sandre Krpan i Gorana Palčevskog bio je na realizaciji razvojnih projekata i daljnjeg razvoja Rijeke.

Pritom je Gradonačelnik stavio poseban naglasak na realizaciju prometnih projekata od strateške važnosti, poput izgradnje dvokolosiječne nizinske pruge Rijeka-Zagreb te drugoga kolosijeka na dionici Škrljevo-Rijeka-Matulji, a radi korištenja iste za buduću gradsku željeznicu. Uz navedeno, Gradonačelnik je veliku pozornost posvetio pokretanju projekta nove ACI marine Rijeka, priključenje gradskih prometnica na mrežu državnih prometnica, utvrđivanje projekata izgradnje i unaprjeđenja prometne infrastrukture na području Grada te pripremu natječaja za izgradnju Kompleksa Zapadna Žabica. Također, Gradonačelnik se intenzivno bavio projektima komunalne infrastrukture i to: utvrđivanjem projekata izgradnje i unaprjeđenja komunalne infrastrukture na području Grada, nastavkom projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka i izgradnje pročišćivača otpadnih voda.

Za Gradonačelnika su bili bitni i projekti društvene infrastrukture: daljnje proširenje sportske i obrazovne infrastrukture, izgradnja stambeno – poslovnog kompleksa RIO Kantrida te brojni drugi. Vezano za ove, kao i druge razvojne projekte, održan je i niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, Primorsko-goranskom županijom, Sveučilištem u Rijeci, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, HŽ Infrastrukturom, Europskom bankom za obnovu i razvoj. Gradonačelnik je posebnu pozornost posvetio razvoju gospodarstva te je tako održan i veći broj sastanaka s predstavnicima gospodarstva, a posebno treba izdvojiti sastanke s predstavnicima Jadran Galenskog laboratorija, Plodina, grupacije Lürssen, ACI-Gitonea, RIO projekti d.o.o., Maerska i novim koncesionarom Zagreb Deep Sea terminala.

Zamjenici su, tijekom čitavog izvještajnog razdoblja, koordinirali i nadzirali aktivnosti u svim područjima za koja su im prenesene ovlasti. Zamjenica Sandra Krpan posebnu je pozornost posvetila upoznavanju s materijalnim i kadrovskim kapacitetima dječjih vrtića i osnovnih škola, kao i ustanova u kulturi, s posebnim fokusom na potrebe za daljnjim ulaganjima u prostore u kojima ustanove djeluju. Također, aktivno je inicirala i nadzirala aktivnosti na daljnjoj obnovi objekata predškolskog odgoja te pronalasku novih prostora za djecu vrtićke dobi. Zamjenik Goran Palčevski tijekom izvještajnog razdoblja izravno je bio uključen u realizaciju strateških projekata u području javnoga zdravstva, u prvom redu izgradnju nove bolnice na Sušaku, kao i u implementaciju inicijativa za daljnji razvoj sustava socijalne skrbi i zdravstva u Rijeci. Također, oba su zamjenika kontinuirano izravno uključena i u implementaciju svih ostalih projekata, važnih za daljnji razvitak Rijeke.

Gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće gradonačelnika, budući da je 13 vijećnika glasovalo za, a 15 protiv.

Traže se novi članovi Savjeta mladih Grad Rijeke

Raspisuje se javni poziv za novim članovima Savjeta mladih
Gradsko vijeće jednoglasnom je odlukom pokrenulo postupak izbora članova Savjeta mladih javnim pozivom, koji će se raspisati 7. ožujka. Naime, u svibnju ističe trogodišnji mandat članova i zamjenika članova Savjeta mladih. Savjet mladih je savjetodavno tijelo Grada Rijeke koje čine osobe od 15 do 30 godine, a osnovano je s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini.

U Upravno vijeće Gradske knjižnice Rijeka, umjesto Sandre Krpan, koja je postala zamjenica gradonačelnika i zbog nespojivosti dviju dužnosti ne može više participirati u upravnom vijeću gradske kulturne ustanove, imenovana je Iva Erceg.

Većinom glasova na novi četverogodišnji mandat na čelu Art kina izabrana je dosadašnja ravnateljica Slobodanka Mišković. Upravno vijeće, a potom i Gradsko vijeće je istaklo da njezin program predstavlja kontinuitet uspješnog i prepoznatog djelovanja.

Decentralizirana sredstva za vatrogastvo i školstvo

Gradsko vijeće prihvatilo je odluke o raspoređivanju decentraliziranih sredstava za vatrogastvo i osnovno školstvo.

U državnom proračunu osigurano je 16.327.533 kuna za decentraliziranu funkciju vatrogastva, od čega je 14.685.533 kuna namijenjeno za rashode za zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke a 1.642.000 kuna za materijalne rashode postrojbe. Osim sredstava koja se osiguravaju u državnom proračunu, za potrebe vatrogastva Grad Rijeka osigurao je u Proračunu za 2022. godinu 9.128.700 kuna i to za financiranje vatrogastva iznad minimalnog državnog standarda iznos od 5.381.700 kuna te za aktivnosti Gradske vatrogasne zajednice 3.747.000 kuna.

Rashodi za zaposlene su plaće, ostali rashode za zaposlene i doprinosi na plaće. Ostali rashodi za zaposlene obuhvatit će naknadu za godišnji odmor i božićnicu u visini sredstava koja utvrdi Vlada Republike Hrvatske temeljem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike za 2022. godinu.

Gradsko vijeće odluku je prihvatilo s većinom glasa, i to sa za glasova 17, 5 protiv i 5 suzdržanih, a u raspravi su vijećnici su ukazali na nedovoljno financiranje vatrogastva, što uključuje i plaće pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Usvojena je odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentralizirane funkcije osnovnog školstva Grada Rijeke u 2022. godini. Odlukom se raspoređuje 18.497.329,00 kuna što je za 76.886,00 kuna ili 0,41% manje u odnosu na plan za prethodnu 2021. godinu. Od ukupnog iznosa, 14.437.586,00 kuna namijenjeno za materijalne i financijske rashode, 1.443.477,00 kuna za tekuće i investicijsko održavanje te 2.616.266,00 kuna za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini.

Izmjene u načinu prodaje gradskih poslovnih prostora

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Odluke o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Rijeke. Novom se odlukom predlaže ukidanje propisanih kriterija ekonomske opravdanosti i kriterija racionalnosti održavanja poslovnog prostora iz članka, koji u praksi onemogućavaju prodaju poslovnih prostora, iako postoji interes poduzetnika za kupnjom gradskih poslovnih prostora. Gradonačelnik Filipović je naglasio kako se novom odlukom ne želi omogućiti rasprodaja gradske imovine kojih je oko 1600, a 1300 ih je u najmu, nego će se prodavati prostori za koje se steknu uvjeti, a sredstva se namjeravaju uložiti u objekte odgoja i školstva.

Gradsko vijeće donijelo je Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Rijeke za razdoblje 2022.-2024. godine. Plan se nastavlja na dosadašnji, a uključuje provedbu mjera energetske učinkovitosti na području zgradarstva, prometa i rasvjete, s predviđenim gradskim ulaganjima u vrijednosti od 253,3 milijuna kuna.

Povlaštena karta za parkiranje samo na temelju prebivališta, veća sredstva za trenere

Dana je suglasnost prethodna suglasnost na Opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama na području grada Rijeke. Novim općim uvjetima, između ostaloga, izostavljeno je boravište kao osnova za ostvarivanje prava na povlaštenu parkirnu kartu, sve kako bi se osigurala veća dostupnost parkirališnih mjesta građanima s prebivalištem u gradu Rijeci na području na kojem se naplaćuje parkiranje.

Također, dana je naknadna suglasnost na Detaljni plan raspodjele financijskih sredstava unutar Programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2022. godinu. Detaljni plan raspodjele financijskih sredstava donosi Skupština Riječkog sportskog saveza. U odnosu na proteklu godinu, financijski plan povećan je za 1,2 milijuna kuna, a za 77% povećana su sredstva za stručni rad trenera.

Sjednica je završila u 20.18h.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari