PRESS KONFERENCIJA

Centar u Staroj Sušici posjetilo je 5200 posjetitelja od otvorenja

Foto: Goran Kovacic/ Pixsell

Župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima najavio je održavanje posljednje ovogodišnje sjednice Županijske skupštine 16. prosinca 2021. s glavnom točkom dnevnog reda usvajanje proračuna Županije za iduću godinu. Prema riječima župana, radi se o najvećem proračunu do sada u iznosu od 1,5 milijardi kuna, od kojih se po 40% odnosi na školstvo i zdravstvo.

Naveo je kako je Javnoj ustanovi „Nacionalni park Risnjak“ odobrena financijska pomoć za sufinanciranje sanacije šteta Planinarskog doma Schlosserov dom na Risnjaku nastalih kao posljedica provala migrantskih skupina. Općini Fužine također je odobrena potpora za povećane troškove organizacije manifestacije „Ispraćaj Stare 2021. godine“ i podnevni doček Nove godine nastalih zbog pandemije COVID-19.

Na pitanje novinara o aktualnostima u luci Mrtvaška, župan je najavio sastanak dionika u Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze na kojemu će se očitovati na prijedloge Mjesnog odbora Ilovik. Izrazio je nadu da će se radovi uskoro nastaviti uz omogućavanje privremenog pristaništa plovilima s Ilovika. Župan je ovom prilikom uputio i čestitke povodom dana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

Resorni pročelnik Brajan izvijestio je kako je u ovoj lovnoj godini došlo do znatnog povećanja izlova divljih svinja na otocima i zaobalju te da se trenutna brojka nalazi na razini cijele prošlogodišnje. Samo na otoku Krku izlovljeno je 1600 divljih svinja, kazao je i ocijenio da su rezultatu doprinijeli redoviti sastanci s Lovačkim savezom i zahtjevi za pojačanim izlovom i izvještavanjem.

VIDEO DANA:

Podsjetio je da je migracija divljih svinja u naseljena područja, a koja se javlja uslijed nedostatka hrane i problema s odlaganjem otpadom, prema važećem Zakonu o lovstvu u nadležnosti gradova i općina koji su dužni donijeti program i protokole izlova u suglasnosti s resornim Ministarstvom. Navedena problematika bila je tema sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, izvijestio je pročelnik, kazavši kako je cilj novim Zakonom učinkovitije adresirati ovaj problem. Dodao je da je i odstrel čagljeva dvostruko veći, a štete značajnije smanjenje.

U nastavku je informirao o prijavi projekta „AdriPromTour“ na program Interreg Italy-Croatia kojemu je cilj dodatno valorizirati pomorsku i kulturnu baštinu PGŽ-a, točnije rezultate projekata Arca Adriatica – obnovljene tradicijske bajke,  Lošinjski Loger i interpretacijske centre, te Kulturne rute Frankopana.

Centar za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu i Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, unatoč pandemiji, bilježe dobru posjećenost, izvijestila je pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković. Od 1. srpnja kada je otvoren, Centar u Staroj Sušici posjetilo je 5200 posjetitelja, a onaj u Belom 8000 posjetitelja tijekom godine. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina u subotu, 11. prosinca 2021. pročelnica je najavila objavu kalendara u suradnji s Novim listom na temu planine PGŽ-a.

Za projekt unapređenje oporavilišta i povećanje kapaciteta za bjeloglave supove, JU Priroda osigurala je sufinanciranje u 100 postotnom iznosu vrijednosti 880 tisuća kuna, izvijestila je ravnateljica Irena Jurić. Udio europskih sredstava iznosi 85%, a 15% nacionalnog sufinanciranja. Projektom će se urediti ambulantni prostor, opremiti laboratorij te nabaviti hladnjaču za skladištenje hrane tijekom cijele godine. Nakon potpisivanja ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provedena je nabava za građevinske radove, a planirani završetak projekta je u ljeto iduće godine što će se obilježiti i promotivnom izložbom na Korzu.

S Udrugom Biom kao vodećim partnerom, JU Priroda aplicirala je na program LIFE 2021. projekt „LIFE SUPport“ s ciljem očuvanja budućnosti populacije bjeloglavih supova. Unaprijedit će se monitoring populacije i spriječiti ugroze od elektrokucije, trovanja i odstrela olovnom municijom. Vrijednost projekta iznosi 2,4 milijuna eura, a vrijeme provedbe pet godina. U projektnom partnerstvu sudjeluje i Poljoprivredna zadruga otoka Krka, HEP distribucija i WCF, najveća organizacija za očuvanje strvinara u Europi.

Prijavi je prethodio pilot projekt kojim se testirala otpornost video opreme za na vremenske uvjete, pretežno buru, a kamera je jedina u Hrvatskoj koja promatra ptičja gnijezda u stvarnom vremenu.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prof. Vladimir Mićović kazao je da broj novooboljelih stagnira dok je broj hospitaliziranih od COVID-19 bolesti u KBC Rijeka, regionalnom COVID centru zabilježio pad od 18% u posljednja četiri tjedna. Izrazio je nadu da se 4. val Delta soja prigušuje te da će pritisak na bolnice s vremenom opadati. Uputio je apel sugrađanima na pridržavanje općih mjera i cijepljenje booster dozom za koju kaže da vlada povećan interes.

U PGŽ-u je 13 novooboljelih, a 312 je osoba ozdravilo. Tako se broj aktivnih slučajeva smanjio za 303 osobe na 3618. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 529 uzorka briseva, što čini udio od 2.46% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas veći za devet pacijenata u odnosu na jučer i iznosi 132. U jedinici intenzivne skrbi KBC-Rijeka, na respiratoru se nalazi 16 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana su nažalost preminule tri necijepljene osobe, od kojih su dvije iz PGŽ, a jedna je strani državljanin. Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je u PGŽ; zbog pada broja aktivnih slučajeva te rasta hospitaliziranih osoba malo porastao i iznosi 3.64%

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views