ČESTITKA GRADONAČELNIKA POVODOM DANA GRADA RIJEKE Obersnel: Ima naša Rijeka ono nešto…

Dan grada Rijeke, Blagdan svetoga Vida, ove godine po prvi puta slavimo kao Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel uputio je čestitku Riječankama i Riječanima povodom Dana grada Rijeke, Blagdana svetoga Vida kojeg danas slavimo. Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

„Drage Riječanke i Riječani,

danas slavimo Dan grada Rijeke, Blagdan svetoga Vida, ove godine po prvi puta kao Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu, kao grad čiju su posebnost, ljepotu i naravno ljude, uočili i prepoznali europski stručnjaci dodijelivši mu tu važnu i prestižnu titulu.

Da baš naš grad može biti kulturna prijestolnica, prepoznali su stranci i čini se da oni koji u Rijeku dolaze iz drugih sredina, bolje od nas Riječana, uočavaju njezine prednosti. Ipak, mislim da nas je ova titula potaknula da pogledamo oko sebe i u sebe i, makar i samozatajno, kažemo: Ima naša Rijeka ono nešto…

Titula europske prijestolnice kulture koja je Rijeci dodijeljena pod sloganom Luka različitosti za nas znači novi poticaj razvoju; znači urbanu obnovu, novu vidljivost na europskoj karti, veću društvenu povezanost.

Rijeka je i grad zajedništva te suradnje na kojoj se temelje mnogi dobri projekti koje razvijamo. Riječka aglomeracija, spremna je projektima izboriti sve europske fondove koji joj stoje na raspolaganju. Na istom je tragu suradnje – sa Sveučilištem u Rijeci – i dovršetak izgradnje novih kapaciteta studentskoga smještaja u Sveučilišnom kampusu čiji će prvi stanari biti sudionici Europskih sveučilišnih igara.

Rijeka je u Hrvatskoj apsolutno prva u povlačenju sredstava iz državnih i europskih fondova za projekte energetske efikasnosti. Jedan od najboljih primjera svakako su nove fasade javnih ¡ privatnih zgrada u našem gradu. Vodovod i kanalizacija u Rijeci i riječkom prstenu gradova i općina, realizira ili priprema za realizaciju projekte ukupne vrijednosti oko 2 milijarde kuna. Projekt će se realizirati uz pomoć bespovratnih sredstava iz europskih fondova. To je najveći takav projekt u Hrvatskoj i osigurat će kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju za cijelu Rijeku i okolicu.

Naša efikasnost u podršci investicijama, možda je najvidljivija u novom farmaceutskom poslovnom kompleksu Jadran Galenskoga Laboratorija, koji iz Rijeke, svoje proizvode plasira na gotovo pedesetak tržišta širom svijeta. Danas se, naime, riječko gospodarstvo temelji ne više na bazičnim industrijama, nego na onima s visokom dodanom vrijednošću. Imamo vrlo aktivnu start-up zajednicu, ali i mlade Riječane, s otvorenim poduzetničkim duhom, koji već ostvaruju izvrsne poslovne rezultate.

A rezultati u turizmu i više su nego dobri jer u posljednje dvije godine bilježimo rast od čak 46 %, a taj se trend nastavlja i dalje. Uostalom više i nije upitno da je Rijeka zanimljiva turistička destinacija.

Rijeku kao luku različitosti čine ljudi, oni koji ovdje žive od rođenja, oni koji u ovaj grad dolaze i koji ga biraju za život, oni koji kroz njega prolaze i upoznaju ga i oni koji u njemu prepoznaju identitet i vrijednosti koje žele razvijati. Mi jako dobro znamo što znače žrtve branitelja iz Domovinskoga rata, sloboda i neovisnost koju su obranili za nas i nove generacije. Mi jednako tako dobro znamo da ignoriranje ili revidiranje vrijednosti narodnooslobodilačke borbe i antifašizma u Rijeci neće proći.

Na tronu Rijeke – europske prijestolnice kulture stoga su ljudi, Riječanke i Riječani, takvi kakvi jesmo, drugačiji, posebni, tvrdoglavi, kreativni i inovativni, ljudi europske svijesti, otvoreni, nenametljivi, tolerantni, gostoljubivi. To je ono nešto što Rijeka ima. Sretan Vam Dan grada!, stoji u čestitki Vojka Obersnela, gradonačelnika Grada Rijeke.

Obersnel pressica 261111

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views