ČESTITKE SA SVIH STRANA: Riječaninu Svenu Maričiću državna nagrada za znanost

Ovaj uspješni mladi znanstvenik 2015.godine dobio je i godišnju nagradu Primorsko-goranske županije

Doc. dr. sc. Sven Maričić, sada profesor i pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, dobitnik je godišnje državne nagrade za znanost za 2017. godinu. Odluku je donio Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost kojim predsjeda Gordan Jandroković.

U obrazloženju odluke stoji da se profesor Maričić nagrađuje za popularizaciju i promidžbu u području tehničkih znanosti, a posebno u području primjene aditivnih tehnologija u biomedicini.

“U 2017. vodio je projekt izrade prvog hrvatskog 3D printanog mikroskopa koji je rezultirao izborom za najbolji startup projekt u 2017. godini u kategoriji socijalnih inovacija. Bio je komentor startup projekta “Braille Riddles” koji je osvojio inovacijsku nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolji startup u 2017. godini. Docent Maričić bio je jedan od voditelja izrade prve hrvatske 3D printane slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Objavio je više znanstvenih publikacija i sudjelovao u 20 radijskih i televizijskih emisija vezanih uz popularizaciju znanosti, čime je dao izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju, unapređenju i popularizaciji znanosti”, stoji u obrazloženju.

To je ujedno najviša i najznačajnija nagrada koju znanstvenik može dobiti.

Župan Zlatko Komadina uputio je čestitku doc.dr.sc.Svenu Maričiću kojem je dodijeljena državna nagrada za znanost. Ovaj uspješni mladi znanstvenik 2015.godine dobio je i godišnju nagradu Primorsko-goranske županije.

“Ova nagrada potvrda je Vašeg iznimnog doprinosa popularizaciji znanosti te velikih postignuća u znanstvenim inovacijama. Vaš pionirski poduhvat u razvoju i primjeni 3D tehnologije u biomedicini, svrstao je Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja koje tu tehnologiju uspješno primjenjuju. Siguran sam da će Vaša stručnost, svestranost i inovativnost, prepoznata i izvan granica Hrvatske, rezultirati novim znanstvenim iskoracima, te biti poticaj i drugim mladim ljudima u pomicanju granica mogućeg”, čestitao je župan.

VIDEO DANA: