ČESTITAMO

ČESTITKE! UniSport Stars nagrade Riječanima Jasni Lulić Drenjak i Albertu Sirotichu

Foto: Uniri

Profesorica tjelesne i zdravstvene kulture na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci trenerica paraplivanja Jasna Lulić Drenjak i paraplivač Albert Sirotich, student Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dobili su Nagrade Hrvatskog akademskog sportskog saveza, krovne organizacije hrvatskog sveučilišnog sporta, koja promiče i skrbi o sportu na visokim učilištima te ga predstavlja u međunarodnim okvirima.

Profesorica Lulić Drenjak nagrađena je za doprinos u razvoju i promicanju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj. Kao dugogodišnja suradnica Riječkog športskog sveučilišnog saveza, aktivnim angažmanom u lokalnoj zajednici potiče i promiče fizičku aktivnost studenata s invaliditetom kao formu socijalne integracije i fizičke terapije.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Albert Sirotich proglašen je najboljim sportašem u kategoriji pojedinca sportaša, te je primio posebnu nagradu u muškoj kategoriji za sportaše s invaliditetom. Svojim je marljivim radom, odlučnošću i ustrajnošću, ali i sposobnošću svladavanja fizičkih i psihičkih izazova te pozitivnim stavom Albert postao primjer uravnoteženog akademskog života i aktivne sportske karijere.

Prof. Lulić Drenjak najzaslužnija je za pokretanje i rad  Plivačko-terapijskog kluba ”Forca”, koji je prvi takav klub na području Primorsko-goranske županije i jedan od rijetkih klubova u Hrvatskoj čiji su članovi djeca s poremećajima u razvoju i osobe s invaliditetom – osobe s tjelesnim oštećenjima, osobe oštećena vida i sluha i osobe sa poremećajima u učenju. Klub je osnovan s osnovnim ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja plivačkog sporta osoba s invaliditetom u Rijeci i PGŽ-u.

“Svaka nagrada je uvijek priznanje da je taj rad i trud koji je uložen u nešto primijećen. Naravno da će to svakoga činiti sretnim.”, rekao je povodom toga paraplivač Albert Sirotich za Kanal Ri.

Nagrada saveza, za doprinos razvoju sveučilišnog sporta i sporta osoba s invaliditetom, također je otišla u Rijeku, u ruke Jasne Lulić Drenjak.

“Još dok sam bila studentica u Zagrebu igrom slučaja upoznala sam Anu Srše, našu paraplivačicu s kojom sam krenula razmišljati i razgovarati – što bismo sve mogli napravit u Hrvatskoj da sport postane dio svakodnevice i osoba sa invaliditetom.”, otkriva trenerica paraplivanja Jasna Lulić Drenjak.

Godije 1999 Jasna Lulkić Drenjak je postala izbornicom paraplivačke reprezentacije a to je označilo početak njezinog intenzivnog rada s paraplivačima.

“Kako sam zaposlenica fakulteta, trudila sam se da sport i sportske aktivnosti približimo i studentima s invaliditetom na našem riječkom Sveučilištu.”, kaže trenerica paraplivanja.

Važost bavljenja sportom za osobe s invaliditetom, naglašava Jasna, leži u mogućnošću socijalizacije.

“Osobe nisu isključivo kod kuće i ne idu samo u školu ili na fakultet, nego jedan dio svog dana koriste da bi poboljšale svoje psiho-fizičke sposobnosti, da bi se družili, da bi na kraju krajeva putovali”, pojašnjava Jasna Lulić Drenjak.

“Pa to je jedan od najljepših dijelova samog treniranja i aktivnog bavljenja nekim sportom – kroz plivanje sam dosta proputovao po Europi, upoznao puno dragih ljudi i stekao mnoga iskustva”, otkriva paraplivač Albert Sirotich.

Biti sportaš i student nije jednostavno, ponekad je balansiranje akademskih i sportskih obaveza vrlo zahtjelvno, tim više priznanje sportskog saveza nosi dodatnu težinu.

“Pa rekao bih da je najbitnija samo organizacija – i nekako posložiti u glavi da se zna kad je učenje, kad je trening. Ja sam se plivanjem počeo baviti pred 12 godina, naravno prvenstveno radi zdravlja. Jako mi se dopalo plivanje pa je to s vremenom preraslo malo u natjecateljsku neku priču, baš sportsku “, dodaje paraplivač Albert.

Plivanje je jedan od najboljih sportova za ljudsko tijelo,a jedinstveni uzgon vode uvelike pomaže i osobama s invaliditetom, donosi Kanal Ri.

Svečanost dodjele Nagrada UniSport Stars održana je 23. veljače 2023. u Hotelu Antunović u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari