LOKALNI IZBORI

Četvoro „manjinaca“ na koalicijskoj listi PGS-a i Hrvatskih laburista

Kozmopolitska lista za kozmopolitsku Rijeku

Pomalo znakovito, koalicija Primorsko goranskog saveza i Hrvatskih laburista danas je prvi put predstavila svoju koalicijsku listu, ali ne u cijelosti već njezin manji dio. I to onaj na kojemu se nalaze pripadnici nacionalnih manjina koji su svoja mjesta našli na toj listi.

Riječ je o njih četvoro: Albi Pećanac iz talijanske nacionalne zajednice, Ćenanu Beljuljiju, riječkom Romu, Dragiši Laptoševiću, pripadniku srpske zajednice te Bošnjaku Nedžadu Tokaliću. Prvih troje je i nazočilo konferenciji koju je otvorio Nikola Ivaniš, kandidat PGS-a i Laburista za gradonačelnika Grada Rijeke.

„Moram odmah primijetiti da je ova tema, međunacionalni i međukonfesionalni odnosi, nekako stavljena na marginu u aktualnoj izbornoj kampanji, kao da se negdje putem pogubila, nitko o tome gotovo ništa ne govori i to nije dobro jer se hrvatsko društvo kontinuirano suočava s problemima upravo po tom pitanju. Kod nas u PGS-u već 31 godinu ravnopravnost ljudi, naroda i narodnih zajednica temelj je svih naših politika. Nedvosmisleno i bez ikakvih zadrški sve godine se zalažemo da u hrvatskom društvu svi moramo biti jednaki i da zbog nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti nema jednakijih. To su univerzalna ljudska prava i od toga ne postoji ništa važnije. Programski ili politički nesumnjivo smo griješili tijekom tri desetljeća postojanja, ali u PGS-u oko tih pitanja nikada nije bilo nikakvih dilema. U našem gradu, prepunom različitosti, stalno trebamo na to ukazivati jer Rijeka mora ostati otvorena, tolerantna, multinacionalna i multikonfesionalna. To je naša veličina! Nikada dovoljno demokracije za sve one koji su prema bilo kojem opredjeljenju jedna od manjina“, rekao je Ivaniš pa potom predstavio troje „manjinaca“.

Alba Pećanac članica je PGS-a već dulje od deset godina, a pristupila mu je gašenjem stranke pokojnog Vladimira Bebića. Vrijedna, samozatajna, prava Fiumanka i Talijanka, kratko je o njoj rekao Ivaniš, a ona dodala: „Istina, poštenje i ljubav prema našem zavičaju, to su vrijednosti koje su me dovele u PGS i niti trenutka nisam požalila što sam odabrala baš tu stranku. Za Rijeku i za naš kraj ništa mi nije teško uraditi i tako će ostati dok god budem mogla“, bila je kratka i jasna Alba Pećanac.

Kada ste Riječanin, kada ste riječki Rom, kada radite u „Čistoći“ i kada vas stanovnici Kastva proglase Kastavcem godine, onda znate o kakvom se čovjeku radi. O čovjeku pred kojim se treba pokloniti, najavio je Ivaniš Ćenana Beljuljija, laburista i sindikalista u riječkoj „Čistoći“.

„Običan sam radnik i običan čovjek, Riječanin i Rom. Iznimno sam ponosan na spomenutu nagradu „Kastavac godine“ koja mi je dodijeljena za nešto što danas nema nikakvu vrijednost, za rad. Ali je za mene upravo zato još vrednija. Vrijednost svake države, svakoga grada pa i svake stranke ili koalicije su nacionalne manjine. Zbog toga ova naša lista PGS-a i Laburista više nije obična lista, ona je sada velika lista s konkretnim sadržajem što ga više nitko ne može oduzeti. Ta lista upravo je onakva kakav je i naš grad- otvorena, različita i velika, a veličinu joj dajemo baš mi, pripadnici nacionalnih manjina“, dirljivo je rekao Beljulji.

Dragiša Laptošević priprada srpskoj zajednici, a i osobno se godinama vrlo aktivno bavim upravo odnosima dvaju nadominantnijih naroda na ovim prostorima, Hrvata i Srba, na njihovom zbližavanju, prijateljstvu, suradnji, ljubavi… To isto čini i Dragiša, čovjek goleme energije, predsjednik riječkog ogranka najutjecajnije srpske institucije u Hrvatskoj, Kulturno- prosvjetnog  društva „Prosvjeta“.

„Po porijeklu sam Srbin, a po opredjeljenju Riječanin. Dakle, Srbin nisam po zanimanju, po zanimanju sam zaštitar, a po akademskoj tituli magistar tehničke kulture i profesor. U Rijeci nije važno odakle si, s kim si, što si…, tu je važno čojstvo i njime branimo druge od sebe i sebe od drugih. Mi druge poštujemo, a svojim se ponosimo i zato smo mi oni čije se ime u prijevodu svih jezika svijeta naziva- ljudi! Zato je Rijeka najbolja od svega i zato je Rijeka zaslužila na čelu imati najboljeg  od svih, Nikolu Ivaniša“, nadahnuto je istaknuo Laptošević.

Ivaniš je još spomenuo i Nedžada Tokalića, brata poznate riječke novinarske Nađe Berbić, apolitičnog čovjeka koji neizmjerno voli svoj grad, Bošnjaka čiji je otac prije 1990. godine bio jedan od onih koji je stvarao RiDS, preteču današnjeg PGS-a, pa dodao da je i to dokaz da se ljubav i prema stranci i prema gradu uspješno prenosi s generacije na generaciju.

„Svi na ovim izborima, što je dobro i, dakako, potrebno, govore što će učiniti za Rijeku, ali malo tko ili nitko ne govori što će učiniti za ljude. Nama i meni u fokusu su ljudi. Bez sretnih i zadovoljnih ljudi nema ni sretnog grada“, zaključio je Nikola Ivaniš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari