RAZVOJ VJEŠTINA

Riječki sportski savez pokreće novi ciklus „Sportskih lektira“ za osnovnoškolce; Pokrenuli i likovni natječaj

Od 3. svibnja Riječki sportski savez pokreće novi ciklus online programa „Sportska lektira“, u sklopu kojeg će se učenici nižih razreda riječkih osnovnih škola imati priliku sudjelovati u likovnom natječaju.

Sportska lektira dio je projekta Ri Move koji se provodi u nižim razredima osnovnih škola Grada Rijeke kao izvannastavna aktivnost u sklopu programa produženog boravka. Cilj programa je usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to kroz čitanje sportske publicistike namijenjene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja. Djeci osnovnih škola Grada Rijeke do sada su predstavljena dva kompleta knjiga Sportske lektire – „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši“ kroz koje se učenici informiraju o različitim olimpijskim sportovima na zanimljiv način.

Tijekom protekle školske godine, zbog pandemije koronavirusa, program Sportska lektira je prilagođen online provedbi na način da djeca mogu pratiti ilustracije i slušati sportske priče koje čita Danica Juričić Spasović. Kao dodatna motivacija učenicima koji su program Sportske lektire za vrijeme epidemije pratili online pokrenut je likovni natječaj.

Novi ciklus potaknut velikim interesom za prošlogodišnje online čitanje

Prvi ciklus online programa Sportska lektira izazvao je velik interes te je na likovni natječaj pristiglo čak 217 radova. Uspješna provedba u protekloj školskoj godini potaknula je Riječki sportski savez, istaknuli su predsjednica Dorotea Pešić Bukovac i glavni tajnik Slaviša Bradić, na pokretanje novog ciklusa online programa Sportska lektira.

Za novi ciklus online programa Sportska lektira za video prezentaciju pripremljeno je osam knjiga iz kompleta “Olimpijske priče”: Makata Taka Hela, Nježan put, Snježna kraljica, Igranje s vjetrom, Gospođica Hoppla, Igre bogova, Spretni Leon i  Veliki Sergej. Autori knjiga su Vitomir Spasović i Milka Babović, a knjige je čitala Danica Juričić Spasović.

Linkovi na video prezentacije će se u suradnji sa Odjelom za odgoj i školstvo slati učenicima nižih razreda osnovnih škola grada Rijeke, po jedna svakog ponedjeljka i četvrtka, počevši od 3. svibnja. Učiteljice-mentori prikupljaju radove svojih učenika te ih šalju na e-mail sportska.lektira@gmail.com u roku od tri dana od primitka video prezentacije. Tehnika izrade rada nije zadana, a nagrada za najbolji rad je komplet knjiga Sportske lektire „Olimpijske priče“.

Sportska lektira potiče razvoj vještina najmlađih Riječana

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, istaknula je dobru suradnju s Riječkim sportskim savezom, koji kontinuirano promišlja potrebe naših najmlađih sugrađana.
„Ova projekt izvrstan iz više razloga: spaja senzibiliziranje djece prema sportu i mogućnosti djece da se upoznaju s različitim sportovima sa mogućnošću da pažljivo i pozorno slušaju i bogate svoj vokabular, a onda da se nakon toga i likovno izražavaju. Radi se o potrebama i vještinama koje su svojstvene upravo djeci ranog školskog uzrasta“, kazala je pročelnica Sušanj.

Sportska škola Grada Rijeke RiMove projekt je Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza, koji se već četiri godine provodi s ciljem poticanja djece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću.

Projekt RiMove prepoznat i na europskoj razini

Glavna aktivnost projekta su treninzi atletike, gimnastike i juda, na kojima djeca na zabavan način uče osnove bazičnih olimpijskih sportova. No, sam projekt ima i puno veće značenje, jer se djeca kroz školsku godinu upoznaju i sa drugim grupama sportova, sportskim objektima, ali i poznatim sportašima.

Projekt se neprekidno nadograđuje te djeci osim što ih potiče na čitanje kroz program čitanja sportske lektira, uči o zdravoj prehrani u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a kroz program „Školica zdrave prehrane“ te podiže svijest o ekologiji kroz program „Eco corner“. Posljednji programi u nizu, „Rijeka pleše“ i „Aqua RiMove“ zaokružili su cjelinu izbora aktivnosti riječkih mališana.

Dobivanjem EU sredstava za projekt „EU on the Move“, kroz programa Erasmus+ Sport, omogućeno da uspješna riječka priča bude podignuta na europsku razinu. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Uz Riječki sportski savez, u njega su uključene organizacije iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Italije, Portugala, Turske i Slovenije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari