DVOSTRUKO VIŠE

Cijene najma u Rijeci otišle u nebo, a ‘pristojan’ stan teško je naći: ‘Nekad su za ove cijene išli dvosobni stanovi’

Screenshot RTL

Najmodavci zbog manjka stanova postavljaju i mijenjaju pravila, ali i cijene. Vlasnik agencije za nekretnine Branko Papeš kaže da bi se cijene najma mogle stabilizirati kroz neko vrijeme, ali da nema povratka na staro

U posljednje dvije godine drastično su skočile cijene stanova. One za koje se nekada plaćalo 300, sada treba izdvojiti 500 eura mjesečno. Najveći su problem turistička mjesta.

Prosječni stanovnik Trsata jedva plaća jednosobni stan ili garsonijeru.

“Više se ne može naći pristojan stan manje kvadrature ispod 450 eura početne cijene ili se može naći vrlo rijetko. Ono što s takvom cijenom dođe na tržište, odmah i ode. Nekada su davno za te cijene išli i dvosobni stanovi s dnevnim boravkom. Sada su oni barem 700, 800 eura”, kaže agentica Tamara Abram.

Varaždinka Schtefani Galić donedavno je živjela u Njemačkoj, a sada traži stan u Rijeci.

KLIK i pogledajte video prilog:

“Ja sam osoba koja voli male stanove. Ne volim neku raskoš, to mi nikada nije bilo u interesu. Mjesečno bih mogla izdvojiti nekakvih 600 eura”, komentira Schtefani.

To je nekako i realno jer novac za koji se nekada mogao iznajmiti dvosobni stan s dnevnim boravkom, danas je, kaže nam vlasnik agencije za nekretnine Branko Papeš, dovoljan tek za jednosobni ili garsonijeru.

Cijene skočile preko 50 posto

“Na tržištu je manjak stanova za dugoročni najam. Uzrok tome je turistički najam i cijene su, uslijed toga, u zadnje dvije godine sigurno skočile preko 50 posto. Najveći problem je u Dubrovniku, nakon toga ide Split, Rijeka, Zadar i Zagreb jer se svugdje tamo nekretnine mogu iznajmiti turistima”, napominje Papeš.

Najmodavci zbog manjka stanova mogu postavljati i mijenjati pravila, ali i cijene.

“Kći je u stanu u najmu u Rijeci. Cijena je od ove godine porasla s 350 na 400 eura, plus režije. Ona je dobro prošla jer je stan noviji i lijepo uređen, jednosoban je”, komentira Nataša Radošević iz Fužina.

No, uskoro bi se situacija mogla promijeniti.

“Porezi kod turističkog najma su se povećali i nadamo se da će se to kroz određeno vremensko razdoblje preliti na tržište, tako da će biti više stanova za dugoročni najam”, dodaje Papeš.

Ako tako bude, cijene najma će se stabilizirati, ali na staro se, zbog, općenito, skupljeg života, neće vraćati. Ipak, podstanarski ključ trebao bi biti dostupniji, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari