ČITATELJI UPOZORAVAJU: Ogromne meduze u moru 50 metara od plaže Ploče na Kantridi

Čitatelj Ž. T. otputio se danas rano poslijepodne u izlet barkom u moru na predjelu Kantride. Prema fotografiji ne možemo tvrditi, ali meduza podsjeća na onu iz vrste Morska pluća (Rhizostoma pulmo)

A tamo su on i njegovi suputnici imali što vidjeti: u moru ispred plaže Ploče na Kantridi, na udaljenosti od svega 50 metara od kopna, ugledali su ogromne meduze gotovo na površini mora.

Uspjeli su ih fotografirati nekoliko, a točan broj nisu mogli utvrditi jer je nepoznato jesu li to sve meduze koje su isplivale, ili ih ima još u dubini mora.

Iako još ne znamo sa sigurnošću o kojoj je vrsti meduza riječ, sam pogled na njih ne ulijeva povjerenje i bolje ih se kloniti jer je dodir s njima potencijalno bolan i opasan po zdravlje čovjeka.

Stoga, kupači, oprez!

Meduza iz vrste Morska pluća?

Prema fotografiji ne možemo tvrditi, ali meduza podsjeća na onu iz vrste Morska pluća (Rhizostoma pulmo) koja nije jako opasna za ljude, može izazvati tek lakši osip na koži.

Klobuk ove meduze na sredini je ispupčen, a rub je sastavljen od 80 malih krpica. Osnovna boja meduze je bijela s plavičastim odsjajem koji je osobito izražen na rubu klobuka. Pod njezinim klobukom utočište nalaze mladi primjerci nekih riba.

Ovo je velika meduza, može narasti do 50 ili 60 centimetara u promjeru i težiti do 10 kilograma. Hrani se zooplanktonom, a i sama je omiljena hrana morskim kornjačama. Rasprostranjena je u Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crnome moru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari