BOGAT PROGRAM

Creski kaić i ove godine plovi uz puno odlične zabave

Dani creske pomorske baštine i tradicije „Creski kaić“ krajem svibnja i početkom lipnja donose brojne atraktivne programe poput regate tradicijskih brodova, zanimljivih turnira i radionica, odličnih glazbeno zabavnih programa, a sve uz vrhunske creske gastronomske delicije.

Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, već četvrtu godinu za redom privlači brojne posjetitelje u prekrasan grad Cres, a ove će se godine održati od 30. svibnja do 5. lipnja. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja.

Kao uvod u Creski kaić u Valunu će se u subotu, 28. svibnja održati događanje “Homo u Valun“ uz bogat zabavni program. Svi će posjetitelji u pitoresknom ambijentu Valuna uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, vrhunskim gastronomskim delicijama od kvarnerskog škampa i raznim radionicama, a sve uz glazbeni nastup klape Burin. Oni željni aktivnosti mogu se okušati u plivačkom maratonu „Swim for scampi“ duljine 1 km, a valunski će restorani ponuditi i posebne menije na bazi kvarnerskog škampa.

Svečanom otvorenju Creskog kaića koje će se održati u ponedjeljak, 30. svibnja 2022. prethodit će brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju. Ovogodišnji Creski kaić započet će u 19 sati nastupom Puhačkog orkestra Josip Kašman, nakon čega slijede otvorenja izložbi Zajednice Talijana Cres i Creskog muzeja, dok će u 20 sati spuštanje obnovljene drvene barke u more i službeno označiti početak ovogodišnjeg Creskog kaića. Prvi dan Creskog kaića donosi i početak turnira u boćanju, koji je posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa, a večer će završiti koncertom klape Burin.

U utorak, 31. svibnja u cresku će luku uploviti tradicijski brod Nerezinac, koji će činiti posebno atraktivnu kulisu obzirom da se radi o muzeju na otvorenom. Od programa održat će se turniri u boćanju, briškuli i trešeti, dok će se za gastro ponudu pobrinuti Zajednica Talijana Cres koja će posjetiteljima ponuditi degustaciju tradicionalnih creskih jela. Svi posjetitelji uživat će i u Creskoj butegi, sajmu tradicionalnih creskih proizvoda i suvenira. U večernjim satima posjetitelje očekuje iznimno atraktivan koncert klapa Teha i Čikat, koje će zapjevati s morske pučine, s palube broda Nerezinac.

Srijeda, 1. lipnja donosi hvaljenu hit komediju „Casabianca“ u izvedbi Maria Lipovšeka Battifiace i Irene Grdinić, turnire u boćanju, briškuli i trešeti, radionice za velike i male te nastup Antonia Krištofića u večernjim satima na Pišarjoli.

U četvrtak, 2. lipnja održat će se finale turnira u boćanju, briškuli i trešeti te radionica tehnike pergamano uz nastupe creskih malih mažoretkinja i Tria Asi. U sklopu događanja predstavit će se i monografija „Svjetioničarski libar mali“ u čast 150 godina svjetionika Kovačine.

Petak, 3. lipnja, označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila te početak međužupanijskog prvenstva Sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu, ali i glasno te posjetiteljima vrlo atraktivno, Otvoreno prvenstvo Cresa u „Mori cantadi“, staroj otočnoj igri iz vremena Rimljana, koje će u 17:30 sati započeti u Gradskoj loži. Za najmlađe su program pripremili DND Cres i DND Lošinj, a svi zainteresirani moći će saznati više i o Life Delfi projektu i aplikaciji za prikupljanje podataka o morskim sisavcima Marine Ranger. Ispred Creskog muzeja, s početkom u 19 sati, održat će se šahovski turnir, a sva događanja pratit će priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic te Creska butega, sajam tradicionalnih creskih proizvoda i suvenira. Još jedno posjetiteljima vrlo atraktivno događanje, natjecanje u potezanju konopa, održat će se na Trgu Frane Petrića od 20 sati, dok će od 21 sat na Pišarjoli sve okupljene rasplesati Infinity bend.

Subota, 4. lipnja donosi veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića. Sve započinje u jutarnjim satima natjecanjima u podvodnom ribolovu i udičarenju, dok će centralno događanje Creskog kaića, regata tradicijskih barki, startati točno u 12 sati. Očekuje se veliki broj sudionika i tradicijskih plovila. Od 15 sati Trgom Frane Petrića širit će se neodoljivi mirisi jer tada započinje Brudetijada, tradicionalno natjecanje u kuhanju brudeta od ribe, a kako za dobar brudet treba vremena i ljubavi izbor najboljeg brudeta i degustacija održat će se u 19 sati. U 20 sati na Pišarjoli će se podijeliti nagrade najboljima u tradicijskoj regati i ostalim turnirima održanim u sklopu Creskog kaića, nakon čega će sve cresane i njihove goste do dugo u noć zabavljati bend Lorean Day. Posebna atrakcija zadnje večeri Creskog kaića, bit će igra jedara i svjetla koju će stvoriti spoj svjetlosnog showa i noćne plovidbe tradicijskih plovila. U nedjelju, 5. lipnja Creski će kaić zatvoriti Jazz koncert Filip Flego Quarteta na kaiću.

– Nakon dvije godine organizacije Creskog kaića pod vrlo izazovnim okolnostima iznimno nas veseli povratak na staro uz puno druženja i dobre zabave. Ove godine pripremili smo vrlo bogat program događanja za sve generacije, a najveće nam je zadovoljstvo što je događanje odlično prihvaćeno od lokalne zajednice i gostiju, kojih svake godine ima sve više – izjavio je Marčelo Damijanjević, u ime organizatora Jedriličarskog kluba Reful.

– Događanja poput ovog na najbolji način čuvaju pomorsku baštinu i tradiciju našeg otoka i stvaraju snažan motiv za dolazak gostiju. Organizatori su i ove godine napravili odličan posao te mi jedino preostaje pozvati posjetitelje da nam se pridruže i uživaju u brojnim događanjima, odličnoj zabavi, vrhunskoj hrani i prekrasnom ambijentu Cresa – zaključio je Marin Gregorović, gradonačelnik Grada Cresa i Predsjednik TZG Cres.

Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, sufinancirano je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a održava se uz potporu Grada Cresa, TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

PROGRAM CRESKI KAIĆ 2022

SRIJEDA, 25.05.

17.00 Gradska loža: Brodograditeljska radionica (traje do 30.05.)

SUBOTA, 28.05. VALUN „Homo u Valun!“

16.00 Plivački maraton „Swim 4 scampi“ (1000 m)

17.00 Predavanje „Obnova broda Sv. Marko“

18.00 Smotra tradicijskih plovila na jedra

18.00 Radionica udruge Ruta: „Vuna i more“

18.00 Creska butega: sajam lokalnih proizvoda

19.00 Priprema i degustacija tradicionalnog rižota od škampi

20.00 Koncert klapa „Burin”

PONEDJELJAK, 30.05.

18.00 Riva i Trg F. Petrića: Puhački orkestar Josip Kašman

19.30 Gradska loža: Izložba Creskog muzeja „Obnova broda Sv. Marko“

20.00 Zajednica Talijana Cres: Otvorenje izložbe „Tradicijski brodovi u pergamano tehnici”

20.30 Pišarjola: Svečano otvorenje manifestacije, Spuštanje obnovljene barke u more

Otvorenje turnira u boćanju

21.00 Trg F. Petrića: Degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta

21.00 Trg F. Petrića: Koncert klapa „Burin”

UTORAK, 31.05.

11.00 Cons: Interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac – muzej na otvorenom (mogućnost razgledavanja od 10.00 do 12.00)

17.00 Gradska loža: Otvorenje turnira u briškuli i trešeti

17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju

18.00 Trg F. Petrića: Zajednica Talijana iz Cresa priprema  tradicionalna creska jela (degustacija)

20.00 Creska luka i brod Nerezinac koncert: klapa „Teha” i   klapa „Čikat”

SRIJEDA, 01.06.

17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju

17.00 Brod „Tartana”: Radionica DV Girice

17.00 Gradska loža: Turnir u briškuli i trešeti

18.00 Gradska loža: Jedrarska radionica (traje do 04.06.)

20.00 Ljetno kino: Predstava „Casabianca“ Mario Lipovšek –  Battifiaca i Irena Grdinić

21.00 Pišarjola: Koncert Antonio Krištofić

ČETVRTAK, 02.06.

17.00 Pišarjola: Finale turnira u boćanju

17.00 Pišarjola: Finale turnira u briškuli i trešeti

19.30 Pišarjola: Nastup „Male mažoretkinje”

20.00 Lanterna Kovačine, predstavljanje monografije „Svjetioničarski libar mali“ 150 godina svjetiomika

20.00 Zajednica Talijana Cres: Radionica tehnike pergamano

21.30 Trg F. Petrića: koncert „Trio Asi”

PETAK, 03.06.

16.30 Creska luka: Dolazak i okupljanje tradicijskih plovila

17.00 Trg F. Petrića: Otvorenje Međužupanijskog prvenstva sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu

17.30 Gradska loža: Otvoreno prvenstvo Cresa u „Mori cantadi“

18.00 Trg F. Petrića: Priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic

18.00 Trg F. Petrića: Kreativna radionica Društvo „Naša djeca” Cres i plesni program Društvo „Naša djeca” Mali Lošinj

19.00 Riva creskih kapetana: Plavi svijet – prezentacija Life Delfi projekta i Marine Ranger aplikacije za prikupljanje podataka o morskim sisavcima

19.00 Trg ispred Creskog muzeja: Šahovski turnir „Creski kaić”

19.00 Trg F. Petrića: Natjecanje u potezanju konopa

21.00 Pišarjola: Koncert „Infinity Band”

SUBOTA, 04.06.

08.00 Lungomare Sv. Mikule: Međužupanijsko prvenstvo sjeverne Hrvatske u podvodnom ribolovu –   sastanak  ribolovaca i odlazak u podvodni ribolov

09.00 Lungomare Sv. Mikule: Početak natjecanja u udičarenju, djeca

11.00 Restoran Nono Frane: Sastanak skipera tradicijskih plovila

12.00 Lungomare Sv. Mikule: Start regate tradicijskih plovila

14.00 Trg F. Petrića: Završetak regate, smotra tradicijskih plovila

16.00 Pišarjola: Završetak natjecanja u podvodnom ribolovu i  udičarenju, vaganje ribe

17.00 Pišarjola: Podjela nagrada natjecanja u podvodnom  ribolovu

17.00 Trg F. Petrića: „Brudetijada“ – natjecanje u kuhanju brudeta  od ribe ulovljene u podvodnom ribolovu

19.30 Trg F. Petrića: Izbor najboljeg brudeta i degustacija

20.00 Pišarjola: Podjela nagrada tradicijske regate i ostalih  turnira

21.00 Pišarjola: Koncert „Lorean Dey“

21.30 Creska luka: Igra jedra i svjetla – noćna plovidba  tradicijskih plovila

NEDJELJA 05.06.

20.00 Koncert Jazz na Kaiću  „Filip Flego Quartet“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari