RAD AKADEMSKE KIPARICE

CRIKVENICA Spomenik „Vječni plamen“ postavljen u znak sjećanja na Vukovar i vukovarske žrtve

U  Vukovarskoj ulici u Crikvenici svečano je otkriven spomenik gradu heroju Vukovaru

Do postavljanja spomenika došlo je na inicijativu Vijeća Mjesnog odbora Crikvenica – zapad, na čijem se području Vukovarska ulica nalazi, na mjestu gdje su građani prijašnjih godina palili svijeće svakog 18. studenoga, na dan pada Vukovara.

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade RH proglasio 18. studenoga, dan pada Vukovara, blagdanom i Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Spomenik je nazvan „Vječni plamen“ i autorski je rad akademske kiparice Vesne Rožman Postić. Osnovna ideja ovoga spomen-obilježja je vječni plamen, simbol sjećanja na ljude i događaje od nacionalne važnosti, ali i trajne zahvalnosti onima koji su dali živote za slobodu domovine. Plamen simbolički predstavlja crveni svijetleći kvadrat koji je ujedno i oznaka državnosti. Dvije željezne forme koje omeđuju plamen tvore slovo V kao Vukovar, a na njima je istaknut tekst: Vukovar 18. 11. 1991.  i Crikvenica – pamti – remembers – erinnert – se souvient.

“Vukovar je bio i ostaje simbolom otpora agresoru, simbol ustrajnosti u gotovo tromjesečnoj obrani grada, simbol upornosti, ljubavi i žrtve za slobodnom domovinom Hrvatskom” istaknula je rekla je izaslanica predsjednika Vlade RH Majda Burić. Prigodnoj svečanosti nazočili su i predstavnici Grada Vukovara koji su kao prognanici u vrijeme Domovinskog rata bili smješteni u Crikvenici.

U ime Primorsko-goranske županije svečanosti je bio nazočan izaslanik župana Primorsko-goranske županije Mario Kružić (ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica),

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari