Crikvenički ugostitelj na mukama: Dozvole za sezonce stižu nakon sezone?!

Foto: Ilustracija (Pixsell)

Problem kadrova u turizmu eskalirao je već lani, a ove godine se samo još pojačao

Kvote za uvoz radne snage su povećavane na traženje turističkog sektora, a kako se na terenu može čuti, došlo se u situaciju da se više ne može naći ljude ni s područja Balkana, već u ugostiteljskim objektima rade Filipinci, Indijci, pa čak i sezonski radnici iz afričkih zemalja. Pokazalo se kako na terenu ima dosta problema oko samog postupka prijave radnika iz inozemstva. Papirologija i birokracija mnogima su zadavali muke.

Na jedan doista nesvakidašnji slučaj ukazali su ugostitelji u Crikvenici. Naime, iako je špica sezone u svom zenitu, Robert Marić iz Crikvenice još uvijek ne može dobiti papire za djelatnicu iz Bosne i Hercegovine koja čeka potvrdu prebivališta i radnika iz Srbije.

“Ja sam prije dva mjeseca predao u policiji papire za dva djelatnika, jedna je gospođa iz BiH, a drugi je djelatnik koji dolazi iz Srbije. I dan danas ti zahtjevi nisu riješeni. Dobit ću ih valjda početkom rujna, kada mi više ne trebaju. Sada je već početak kolovoza, a mi još nemamo ljude. Činjenica je da se ne može naći ljude za rad i da u velikom broju ugostiteljskih objekata na ispomoć dolaze bake, djedovi, roditelji, stričevi… Jednostavno da se izgura sezona, jer mi nemamo personala. I kada nađete personal izvana, ne možete dobiti papire”, ukazao je ovaj ugostitelj za Novi list spomenuvši i kako je jedan formular na kat putovao 12 dana.

Srećko Blažević, suprug nesuđene djelatnice u hrvatskom turizmu, ispričao je, naime, kako je u Crikvenicu došao živjeti iz Vrbovca, a sa suprugom koja je porijeklom iz BiH i ima BiH državljanstvo, vjenčao se prije 13 godina.

“U Hrvatskoj imamo i svoje nekretnine, uz ostalo, kuću u Vrgorcu. Međutim, došli smo živjeti u Crikvenicu, unajmili smo legalno stan… No, problem se pojavio u policiji gdje smo zatražili prijavu boravišta te su nas tražili naravno vjenčani list kako bismo dokazali da smo u braku, ali i 35 tisuća kuna pologa kako bi se garantiralo da će supruga imati od čega živjeti. A imali smo već gotov ugovor o radu da može sutra početi raditi, a samim time za mjesec dana dobiti i plaću. I bez obzira na to što imamo i nekretnine u Hrvatskoj. No, najgore je što smo taj zahtjev predali prije dva mjeseca i još uvijek čekamo. I ne znam kada ćemo dobiti papire”, ispričao je Blažević.

Ugostitelj Robert Palić, koji ima nekoliko ugostiteljskih objekata i hotel u Crikvenici, te hotel na Tajlandu, ispričao je, pak, kako je ove godine čak četrdeset djelatnika morao potražiti »preko grane«. No, ističe, pitanje papira je prošlo relativno bezbolno, riješeni su u dvadesetak dana.

“Ja sam 90 posto ljudi našao u Beogradu. Svi moji kuhari su, primjerice, odatle. Našao sam ih po preporuci. Inače, imam čak i djelatnika iz Tanzanije, konobar koji je završio u Beogradu političke znanosti, radio je na kruzeru tako da smo zadovoljni. Činjenica je da ovdje ne postoji ugostiteljski objekt u kojem ima više od pola domaćih djelatnika”, rekao je Palić za Novi list.
Vijesti.hr
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari