POZIV KUPAČIMA

Crveni križ upozorava kupače! ‘Nitko nije potpuno siguran u vodi, a ove osobe trebaju biti posebno oprezne…’

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatski crveni križ upozorio je kupače na oprez pri kupanju ovog ljeta. Kao i svake godine, nažalost, ne nedostaje nesretnih i tragičnih događaja na hrvatskim plažama, pa iz tog razloga upozoravaju sve plivače i kupače na oprez i na, prije svega, odgovorno ponašanje.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Nažalost, ni ovoga ljeta nisu izostali tragični slučajevi utapanja. Kako bi se izbjegla
mogućnost novih nesretnih događaja, Hrvatski Crveni križ podsjeća sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi. Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti.

Razlika između plivanja u slanoj i slatkoj vodi

Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti. Hrvatski Crveni križ posebno želi skrenuti pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi. Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez.
Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavlja smanjenavidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti. Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila.

Što napraviti kada se netko utapa?

Nezgode na plažama najčešće su izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi te drugi. Osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta te je stoga važno znati pružiti prvu pomoć. Ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah zovite pomoć! Hrvatski Crveni križ podsjeća kako je za sigurno kupanje važno birati mjesta pod nadzorom spasioca.
Zabavite se i budite na oprezu!”, stoji u objavi Hrvatskog crvenog križa.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari