VEČERAS U 19 SATI

ŠAŠAVI KLOBUČAR ISPRED TESLE Programom za djecu i projekcijom dokumentarca večeras će se otvoriti drveni paviljoni na Klobučarićevom trgu

U utorak, 14. srpnja na Trgu Ivana Klobučarića ispred osnovne škole Nikola Tesla prigodnim će se programom otvoriti tri drvena paviljona koja su namijenjena za odmor i druženje prolaznika, ali i dječju igru.

Program za djecu započinje u 19 sati, a nastavit će se u 21.30 sati projekcijom dokumentarnog filma Djeca tranzicije, redatelja Matije Vukšića, u organizaciji udruge LFF i programa Slučajno kino.

Postavljanje paviljona naznačilo je početak javnih aktivnosti projekta Šašavi Klobučar kroz koji udruga Urbani separe u narednim mjesecima ovaj javni gradski prostor, koji služi kao improvizirano dječje igralište, želi oplemeniti zelenilom i dodatnim sadržajima za ugodniji boravak prolaznika i stanovnika ovog dijela grada.

Projekt Šašavi Klobučar osmišljen je kako bi se pozornost skrenula na “šašavu” situaciju u kojoj se navedeni trg nalazi već više od 20 godina. Od 2016. godine, kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao drugu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Klobučarićev trg tako je jedan od rijetkih javnih prostora u centru grada na kojem se okupljaju i kvartovska djeca, koja pored ove površine za igru na raspolaganju imaju još samo jedno omanje igralište. Stoga je cilj projekta oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak tijekom ljeta ga popularizirati kulturnim programima i završno na njemu organizirati javnu tribinu o njegovoj budućnosti.

Do listopada će se na Klobučarićevom trgu održati i drugi javni programi te tribina o funkciji i budućnosti ovog prostora.

Paviljoni su izrađeni u sklopu Skupa europskih studenata arhitekture (European Architecture Students Assembly, EASA) koji je 2018. godine u Rijeci ostavio brojne tragove u urbanom tkivu, kao dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Film Djeca tranzicije prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, osmogodišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu,dok petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo. Film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost djece pita, kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari