STARTUP INKUBATOR RIJEKA

CURRIQLA: Iz Rijeke stiže digitalna platforma za društvo znanja

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

Među devet najuspješnijih nalazi se i stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija Filip Pravica, konzultant za razvoj softverskih rješenja, sa svojim poduzetničkim projektom

. Curriqla je digitalna platforma za planiranje osobnog razvoja i karijere, koja omogućava postavljanje osobnih ciljeva učenja, praćenje napretka i razvoj kompetencija, a tvrtkama nudi inovativni opis radnog mjesta kroz edukacije i planove napredovanja.

Curriqla se temelji na inovativnom pristupu u kojem povezuje edukatore, organizacijske psihologe i tehnologiju s namjerom personaliziranja plana karijere. U centru svega je osobni napredak i digitalni dnevnik korisnika. Korištenjem platforme, sustav ‘uči’ o interesima korisnika i predlaže smjerove razvoja za ostvarenje ciljeva. Ta vizualizacija napretka i puta do cilja djeluje motivirajuće, a učenje postaje stil života.

Kako ste došli na ideju i zašto baš Curriqla?

Budući da se bavim informacijskim tehnologijama, svjestan sam da je znanje i vještine potrebno konstantno usvajati jer se zahtjevi tržišta brzo mijenjaju. Ideja za poslovanje dolazi iz vlastitog iskustva i izazova s kojima sam se susretao tijekom karijere. Ali, od nekoliko ideja, o kojima razmišljam već godinama, dolaskom u inkubator ‘morao’ sam odabrati jednu i formirati konkretni poslovni plan za nju. Slično je bilo i s nazivom platforme. Kako se ideja formirala, tako se mijenjalo i ime. I kada sam napokon shvatio da su osnovni temelji moje ideje u stvari planovi učenja, inspiraciju sam pronašao u latinskom, gdje imenica curriculum znači nastavni plan, a u množini, na engleskom glasi curricula. Dakle, nastavni planovi stoje iza naziva i savršeno opisuju osnovnu funkciju platforme.

Tko će i na koji način koristiti vašu platformu?

Platforma je namijenjena akademskim, privatnim i poslovnim korisnicima. Početnicima pruža bolju startnu poziciju pri zapošljavanju, stručnjacima kontinuirani razvoj i planiranje karijere, a organizacijama održivo upravljanje ljudskim potencijalom. Dakle – studentima, koji tek traže svoje mjesto pod suncem, zatim posloprimcima koji žele napredovati ili se prekvalificirati i organizacijama koje ulažu u edukaciju svojih zaposlenika. Usluga će biti dostupna putem interneta na .com web stranici istog imena, a za privatne korisnike još su u planu i mobilne aplikacije za iOS i Android .

Već imate web mjesto, Facebook, LinkedIn… Što vam se još dobroga dogodilo tijekom boravka u Startup inkubatoru?

Mislim da ne bi bilo ništa od svega da nije bilo riječkog inkubatora. Odličan program sa svim potrebnim predavanjima, puno sam naučio i od ideje došao pred registriranje poslovnog subjekta. A najveću vrijednost vidim u novim poznanstvima, među kolegama u programu i s mentorima.

Je li vaš boravak u programu Startup inkubatora ispunio svoju svrhu? Koji su vaši dojmovi nakon osam mjeseci inkubacije?

Preporučam Startup inkubator svakome tko razmišlja o nekoj ideji, a nedostaje mu jedan mali poticaj da ga se izbaci iz sigurne zone. Odlično je i za timove, brzo shvatiš tko je ozbiljan, a tko se ‘šverca’. Isto tako, kada treba verbalizirati pretpostavke pred publikom, jako brzo dobiješ povratnu informaciju. I to je super jer ti uštedi puno vremena. Jako dobro iskustvo, svakako preporučam. Odličan program, odlična organizacija i odlični mentori. Ja sam super zadovoljan, iznad svih mojih očekivanja.

Zašto ste odlučili ući u poduzetničke vode? Što biste savjetovali ljudima koji se po tom pitanju dvoume?

Već neko vrijeme razmišljam o poduzetništvu, educiram se i privlači me ideja da radim na nečemu što je društveno korisno. U svakom slučaju nije jednostavno, može biti i stresno kad se postave prevelika očekivanja. Svima koji se dvoume, Startup inkubator može pomoći da razrade početnu ideju i da na vrijeme shvate je li sada pravi trenutak.

Što vam je, u razvoju ideje, bio najveći izazov? Što je bilo najteže?

Najveći izazov mi je još uvijek formulirati opseg, ukrotiti maštu i definirati prioritete. Zato je i najčešći feedback koji dobijem da moram poraditi na prezentaciji ideje. Trenutno sam sam u timu i uz redovni posao ponekad mi je teško uhvatiti korak sa svim obvezama i rokovima. Ali, svima nam je tako, svi se borimo.

Što je s proširenjem tima? Je li moguće u ovoj fazi naći suradnike?

U ovoj fazi razvoja bitno je razgovarati i dijeliti ideju, vidjeti reakcije i razmotriti neke druge perspektive. Zato sam se i javio za sudjelovanje na TeamUp eventu u Zagrebu, gdje sam ostvario odlične kontakte i prve prijave za suradnju.

Jeste li razmišljali o suradnji s centrima karijera?

U kontaktu sam sa Sveučilištem u Rijeci, razmatramo načine suradnje i planiramo zajednički pilot projekt. Također sam se povezao i s riječkim Veleučilištem, a prva suradnja je ostvarena u svibnju na događaju ‘Mjesec karijera’ gdje je projekt predstavljen studentima.

Što je sljedeće? Imate li nove ideje, projekte, namjere?

Želja mi je izgraditi tim i nastaviti razvoj platforme. Naravno da imam i neke nove ideje, ali ipak se želim usmjeriti na ovu jer zbilja vjerujem u našu misiju da povećamo razinu znanja i vještina u društvu.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari