VRŠNJAČKO NASILJE

Dan ružičastih majica policija obilježila s korisnicima Dječjeg doma „Tić“ u Rijeci

Predavanjem se učenicima naglasila važnost prepoznavanja i prevencije vršnjačkoga nasilja između mladeži

Jučer je obilježen Dan ružičastih majica. U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke policijski službenici prevencije su tim povodom za korisnike Dnevnog boravka Dječjeg doma „Tić“ organizirali prigodno predavanje. Tako su učenici riječkih osnovnih i srednjih škola u dobi od 9 pa do 16 godina imali priliku sudjelovati u programu prevencije vršnjačkog i elektroničkog nasilja.

Naime, budući da se u okviru vršnjačkog nasilja posebno bilježi porast elektroničkog nasilja, s ravnateljicom Dječjeg doma „Tić“ Tamarom Žakula, dogovorena je provedba  edukacije s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja putem elektroničkih medija uz informiranje učenika o zakonskoj regulativi i policijskom postupanju u situacijama takve vrste nasilja.

Edukaciju su provele policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, Nives Kajfeš Grčko i Ingrid Mavrić koje su predavanjem učenike upoznale s obilježjima vršnjačkog i elektroničkog nasilja.

Tijekom predavanja su u razgovoru s učenicima im naglasili važnost nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja i upoznali ih na neke s kojima se mogu susresti u izravnoj i virtualnoj komunikaciji. To mogu biti  prijetnje, vrijeđanja koja se pojavljuju na internet stranicama, forumima, blogovima, zatim poticanje mržnje prema određenoj osobi, odnosno kreiranje tzv. grupe mržnje (engl. hate groups) na društvenim mrežama gdje su žrtve objekti ismijavanja, namjerno isključivanje određene osobe iz internetskih grupa, kreiranje lažnih profila ili neovlašteno korištenje nečijeg profila, video snimanje fizičkog napada i objavljivanje snimke, javno objavljivanje nečijih privatnih podataka bez odobrenja te osobe i sl.

Pri tome su ih upozorili i na opasnost od tzv. sextinga (slanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka) te na opasnosti komunikacije s nepoznatim osobama koje često daju lažne podatke o svom identitetu i izgledu, a s ciljem počinjenja neke od kažnjivih radnji na štetu maloljetne osobe.

Policijske službenice su učenicima naglasile da obrate pozornost na lažan osjećaj sigurnosti i moći koje elektronički nasilnici imaju, misleći da neće morati odgovarati za takva ponašanja na način na koji bi inače odgovarali za, primjerice, javno izrečene riječi. No, današnjom modernom tehnologijom takvi počinitelji se otkriju i neće proći nekažnjeno. Stoga su i pozvale učenike da svaki oblik elektroničkog nasilja odmah prijave svojim roditeljima ili nastavnicima, odnosno policiji na broj 192.

Uz navedeno, učenici su upoznati i s činjenicom da su prekršajno i kazneno odgovorni već s navršenih 14 godina uz objašnjenje da se protiv njih može  podnijeti kaznena ili prekršajna prijava odnosno  pokrenuti  kazneni ili prekršajni postupak, ukoliko počine protupravna ponašanja, tj. prekrše zakon. Također su spomenuta i najučestalije prijavljivana kaznena djela maloljetnika te zakonska regulativa i policijsko postupanje u slučaju da je počinitelj maloljetan, kao i zakonske posljedice koje iz toga proizlaze. Uz odgovore na brojna pitanja učenici su dobili i savjete o tome kako reagirati i kojim se institucijama osim policiji mogu obratiti za pomoć.   

Podsjećamo, Dan ružičastih majica obilježava se svake zadnje srijede u veljači  u znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi Nova Scotia u Kanadi, kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke te je zbog toga bio žrtva vršnjačkoga nasilja. Od tada se u Kanadi i brojnim zemljama svijeta organiziraju razne aktivnosti kako u školama tako i na radnim mjestima, a ružičaste majice se nose kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

U Hrvatskoj je ovaj Dan prvi put obilježen 26. veljače 2014. godine uz sudjelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova, a Sabor je 17. veljače 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari