NIJE UGODNO...

Kod obala Istre snimljena rijetka golema psina, pogledajte video!

Foto: Wikimedia / Ilustracija

Jutros, u 7.25 ujutro, u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, dr.sc. Danijela Mioković opazila je jednu vrstu bezopasnog morskog psa, golemu psinu (Cetorhinus maximus)

“Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana.

Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus.  

Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa.

Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom, napisali su na društvenim mrežama iz pulskog Aquariuma.

“Golema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju”, dodali su iz Aquariuma Pula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari