DAN RUŽIČASTIH MAJICA: Riječki srednjoškolci se glasno usprotivili vršnjačkom nasilju

Obilježava se dan ružičastih majica na koji se upozorava na problem vršnjačkog nasilja. U akciju su se uključile škole i učenički domovi diljem Hrvatske pa tako i širom Primorsko-goranske županije

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala 2007. godine u znak protesta zbog sustavnog zlostavljanja jednog dječaka u školi u Kanadi, koji je na nastavu dolazio u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke. Ružičaste majice su iz solidarnosti počele nositi i njegove školske kolege te su postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. U borbu protiv nasilja među djecom aktivno se uključio i Centar za edukaciju i prevenciju nasilja koji je 2014. godine pokrenuo inicijativu da se i u Hrvatskoj obilježi Dan ružičastih majica.

Izabrani najbolji video uratci na temu vršnjačkog nasilja

Prikazivanjem video uradaka koje su izradili učenici triju riječkih osnovnih škola na temu vršnjačkog nasilja te dodjelom priznanja najboljima, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke obilježen je Dan ružičastih majica, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Pobjedu je odnio kratki film „Pero“ učenika OŠ „Kozala” – Ene Dizdarević, Petra Pavlovića, Vilima Perovića, Dominika Spajića i Ane Markulović.

????????????????????????????????????????????????

Na obilježavanju Dana ružičastih majica, uz osnovce i njihove nastavnike te predstavnike Ravnateljstva policije MUP-a RH i Policijske uprave primorsko-goranske, bili su i ravnatelji osnovnih škola, predstavnici institucija i organizacija civilnog društva koji se bave problematikom nasilja.

Načelnica PU primorsko-goranske, Senka Šubat, istaknula je da se policija još jednom pridružila naporima za suzbijanje vršnjačkog nasilja i senzibiliziranju javnosti da prijavljuju kako ovaj, tako i sve druge oblike nasilja.

„Posebno me raduje što vidim ovdje mlade učenike koji su svojom kreativnošću pokazali da se protiv nasilja može boriti na razne načine, a svojim vršnjacima na njima zanimljiv način ukazati na veličinu ovog problema“, rekla je a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ivo Jakić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a RH istaknuo je kako najteži slučajevi nasilja završe u radu policije, te da statistika ne pokazuje pravu sliku budući da nasilje sve žrtve ne prijavljuju.

„Učenici sami najviše mogu napraviti jedni prema drugima kako bi suzbili nasilje i kako bi nasilje postalo nešto što nije in“, rekao je Jakić. Upozorio je da su u novije vrijeme mladi posebno izloženi nasilju putem interneta i društvenim mreža. „Istraživanja su pokazala da učenici nisu toliko voljni zatražiti pomoć od policije, roditelja i nastavnika, već se u prvom redu obraćaju drugim vršnjacima.“

Matešić: „Učenici su najbliži svjedoci nasilja i trebaju reagirati“

Zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić istaknuo je važnost poruke „Hrabrost je odabrati nenasilje“.

„Ta je poruka ispisana na dvjema spomen-pločama u Rijeci, na mostu kod Kontinentala i u Starom gradu, gdje su tragično stradala naša dva sugrađanina, dva nedužna mlada života. I to je poruka koja je zapravo motiv našeg današnjeg okupljanja“, rekao je zamjenik Matešić. Dodao je da upravo ovakve akcije ukazuju na svakodnevnu potrebu za stalnim angažmanom oko prevencije nasilja među školskom djecom. „Učenici su najbliži svjedoci nasilja i upravo vi trebati najprije reagirati“, zaključio je Matešić i pozvao prisutne na svakodnevni angažman s ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Prikazana četiri najbolja kratka filma

Nakon uvodnih riječi prikazana su četiri najbolja kratka filma: dva filma učenika OŠ „Brajda“ pod nazivima „Crvena lopta i „Na putu u školu“, film “Pero” OŠ “Kozala” te film OŠ “Fran Krsto Frankopan” – područne škole Dubašnica Malinska pod nazivom „Protiv nasilja u mojoj školi“. Riječke osnovne škole na izradu filmova pozvala je PU primorsko-goranska. Povjerenstvo je film „Pero“ proglasilo najboljim, no svi su školski timovi dobili nagradu – posjet Centru za forenzična ispitivanja u Zagrebu.

????????????????????????????????????????????????

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari