DAN ŽENA U KNJIŽNICI: Dvije autorice predstavljaju ženske dnevničke zapise

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Autorice u gostima iznose i svoje osobne stavove i životne priče, što je netipično za znanstveni diskurs

Na Dan žena, 8. ožujka u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka bit će predstavljene dvije knjige koje se bave čitanjem ženskih dnevničkih rukopisa i autobiografskih tekstova: Ovo ovdje sam ja: dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800. autorice Ande Bukvić Pažin i Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima autorice Marije Ott Franolić.

Knjige je objavila izdavačka kuća Disput, a autorice će osobno predstaviti svoje uratke.

Uz znanstvenu metodologiju kao i širinu uvida u teoriju i autobiografsku književnost, autorice u gostima iznose i svoje osobne stavove i životne priče, što je netipično za znanstveni diskurs. Njihova subjektivnost, iskrenost i osobnost zapravo doprinose zanimljivosti, svrsi i značaju teorijskih razmatranja.

Anda Bukvić Pažin rođena je 1980. u Metkoviću. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila studij engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti te diplomirala 2003. s temom iz književnog prevođenja s njemačkog na hrvatski na primjeru zbirke kratkih priča suvremene njemačke autorice Judith Hermann. Tijekom dodiplomskog i postdiplomskog studija boravila je na stipendijama na sveučilištima u Heidelbergu, Konstanzu i Berlinu. Od 2006. do 2010. godine radila je kao lektorica u vanjskoj suradnji na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predavala kolegije iz suvremenog engleskog jezika i prevođenja. Bavi se prevođenjem audio, vizualnog i tekstualnog materijala te usmenim prevođenjem.

Marija Ott Franolić studirala je ruski jezik i komparativnu književnost, a doktorirala na ženskim autobiografskim tekstovima i ženskoj povijesti. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Objavljuje znanstvene i popularne članke. Asistentica je spisateljice Slavenke Drakulić. Govori engleski, njemački i ruski jezik. Područja interesa: ženska povijest i svakodnevica, ženski dnevnici i autobiografije, ženska usmena povijest, ženska književnost, feminizam, poticanje čitanja, povezanost čitanja i kritičkog mišljenja te problemi obrazovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari