DANAS „VRUĆA“ SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Riječki HDZ neće podržati Obersnelov prijedlog proračuna

Foto: Ilustracija

HDZ drži kako Obersnelov proračun nije razvojan, niti je realan i ostvariv

Na sjednici Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice koja se održala u ponedjeljak, 18.prosinca 2017., jednoglasno je usvojen zaključak kako riječki HDZ neće podržati Prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2018. godinu.

HDZ drži kako Obersnelov proračun nije razvojan, niti je realan i ostvariv.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Brojni kapitalni projekti koji se godinama nisu realizirali, „prepisuju se“ iz godine u godinu, te se nalaze i u ovogodišnjem proračunu, bez ikakve garancije da će 2018. godine uistinu biti realizirani.

Gradonačelnik Obersnel je u razgovoru za Novi list izjavio kako se u svakoj proračunskoj stavci može prepoznati njegov izborni program, te kako proračun predstavlja kontinuitet njegove politike. Obzirom da HDZ ne podržava politiku SDP-a i aktualnog gradonačelnika, pa tako nismo podržali niti njegov izborni program na lokalnim izborima, svakako ne možemo podržati niti njegov prijedlog proračuna.

Također, HDZ nema povjerenje u istinito planiranje proračuna od strane gradonačelnika Obersnela. Primjerice, u prošlogodišnjem proračunu gradonačelnik Obersnel predložio je 6.616.000 kn za otplatu zajma, dok je za tu stavku bilo potrebno 11.018.000 kn, čemu svjedoči predloženi rebalans proračuna za 2017. godinu. U pitanju je rata zajma koja je bila planirana u 2016. godini, a isplaćena je u 2017. godini, te također o vraćanju kratkoročnog kredita od 3,0 milijuna kuna koji je primljen krajem 2016. godine. Jasno je kako je gradonačelnik Obersnel potrebna sredstva mogao predvidjeti i planirati u proračunu za 2017. godinu, ili barem na vrijeme predložiti rebalans proračuna. On to nije to nije učinio, vjerojatno kako bi obmanuo građane da su rashodi proračuna manji, a sve u svrhu kampanje za lokalne izbore. Smatramo to neodgovornim ponašanjem prema građanima, ali i Gradskom vijeću, te opravdano sumnjamo kako je i ove godine „planirao“ proračun na takav način.

Osim što nemamo povjerenje u vjerodostojno planiranje proračuna od strane gradonačelnika Obersnela, temeljem iskustava iz prošlih godina, nemamo povjerenje niti u realizaciju istoga. Kontinuirano se događa da je realizacija u programima vezanima uz poduzetništvo vrlo niska, kao stopa realizacije vezana uz kapitalne projekte.

Unatoč tome što HDZ ni u kom slučaju ne može podržati Prijedlog proračuna, podnijeli smo dva amandmana u slučaju da prijedlog proračuna bude usvojen. Prvim amandmanom predlažemo povećanje financijskih sredstava za novčane naknade za novorođenu djecu na 3.000,00 kn za prvo dijete, 4.000,00 kn za drugo dijete, te 5.000 kn za treće dijete. Radi se o udvostručenju naknade za prvo i drugo dijete, što smatramo malim, ali nužnim doprinosom preokretu negativnih demografskih trendova s kojima je Rijeka suočena.

Drugim amandmanom predlažemo financiranje Spomenika na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Inicijator Projekta izgradnje spomenika je Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, koja od 2013. godine provodi intenzivne aktivnosti u cilju njegove realizacije, no do sada se nažalost taj projekt nije našao u riječkom proračunu.

Neovisno o ishodu, odnosno o tome hoće li navedeni amandmani biti usvojeni, HDZ naglašava kako će u svakom slučaju glasovati protiv predloženog proračuna, obzirom da proračun u svojoj cjelini ne garantira gospodarski rast niti razvoj grada Rijeke, otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija.“, stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views