Davide Bradanini, novi generalni konzul Republike Italije u Rijeci, pozdravljen u Salonu Grada Rijeke

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat upriličili su u Salonu Grada Rijeke prijem za Davidea Bradaninija, novog generalnog konzula republike Italije u Rijeci

Zaželjevši konzulu dobrodošlicu gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je gradska uprava uvijek imala dobru suradnju s Konzulatom Republike Italije u Rijeci izrazivši pritom uvjerenje da će tako biti i u mandatu konzula Bradaninija.

„Talijanski je konzulat vrlo značajan za naš grad budući da u Rijeci postoji i djeluje Zajednica Talijana, a talijanska je nacionalna manjina dobrim dijelom, kroz povijest dala doprinos dijelu riječkog identiteta. S druge strane, veže nas i gospodarstvo jer je republika Italija jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, a u Rijeci je proteklih godina bilo dosta investicija talijanskih partnera koje očekujemo i ubuduće“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je posebno vrijednim istaknuo Dane talijanske kulture koji su aktivnošću konzulata proteklih desetak godina podignuti na visoku razinu.

“Za nas je to važno ne samo poradi Talijana koji žive u Rijeci, nego kulture u cjelini, posebice u godini kada smo Europska prijestolnica kulture. Otvorenje ove manifestacije najavljeno je za 1. veljače, a tijekom godine nas očekuje preko 600 programa, pa će to za svih nas biti iznimna godina. Vjerujem da će vam trebati neko vrijeme da se upoznate sa svim aktivnostima Talijanske manjine u Rijeci, ali naglašavam da u Rijeci imamo 4 osnovne škole na talijanskom jeziku te jednu srednju, a i dio programa dječjeg vrtića odvija se na talijanskom jeziku. Uz to, u Rijeci izlaze novine La voce del popolo, imamo i vijesti na talijanskom jeziku, a u okviru HNK Ivana pl. Zajca uspješno, već dugi niz godina djeluje Talijanska drama.”, istakao je Obersnel.

“Doduše, zadnjih je godina bilo problema u njenom sufinanciranju sa strane Talijanske države, ali je to izgled a sada riješeno. Nama je važno da Talijanska drama opstane jer ona ne djeluje samo u Rijeci, već je njeno područje djelovanja hrvatsko primorje i Istra, odnosno područje u kojima žive pripadnici talijanske nacionalne manjine. Dio suradnje sa zajednicom Talijana je i projekt višejezičnih ploča kojima smo prikazali slojevitost povijesti našeg grada. Tako je u Starom gradu, kao dio projekta EPK2020 postavljeno 15-tak ploča sa nazivima tih lokacija kroz povijest, pri čemu uz hrvatske dominiraju talijanski nazivi, što daje posebnu sliku naše zajedničke povijesti koju ne trebamo skrivati. Radujem se našoj budućoj suradnji” ,zaključio je gradonačelnik.

Konzul Davide Bradanini je zahvalio na toplom prijemu, naglasivši kako je ponosan što predstavlja Italiju u Rijeci, u ovom važnom trenutku ne samo za Rijeku nego Hrvatsku u cjelini.

„Odnosi između Republike Italije i Republike Hrvatske su odlični, a oni između Italije i Rijeke i više od toga. Naša je misija nastaviti dobru suradnju kakva je bila i do sada. Konzul je izrazio zahvalnost na odnos Grada prema Zajednici Talijana u Rijeci. Radi se o zajednici koju još moram podrobnije upoznati, ali prema onom što znam, veoma su aktivni i vezani za svoju domovinu. Možete računati s time da će naš konzulat biti otvoren, koliko za praktične, svakodnevne stvari koje treba rješavati, toliko i za one vezane uz projekt EPK, koji nam je svima važan”, kazao je konzul Baradanini.

Konzul je dodao kako je upoznat s postojanjem ovih institucija, naglasivši kako njihovo postojanje je usko vezano, ne samo uz Zajednicu Talijana već i Grad Rijeku. Talijanska drama je važna za Italiju, kao što su važne i edicije Edita, a La voce del popolo je jedna od samo 6 novina koje se tiskaju van Italije.

„Sve te institucije imat će podršku našeg konzulata, kazao je konzul Bradanini te zaključio kako je projekt postavljanja ploča s povijesnim nazivima izuzetno dobra ideja koja je dobro primljena na svim razinama.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari