KOMADINA IZNIO KRITIKE

Delegacija PGŽ-a u posjetila Krapinsko-zagorsku županiju

Župan Komadina sa suradnicima u radnom je posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji, a u društvu domaćina, župana Željka Kolara, obišao je Poslovno-tehnološki inkubator KZŽ. U razgovorima o daljnjem razvitku suradnje koje županije imaju dugi niz godina u poduzetništvu, inovacijama, turizmu, razvojnim projektima i zdravstvu, osvrnuli su se na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Izrazili su nezadovoljstvo prijedlogom koji predviđa preuzimanje županijskih specijalnih bolnica od strane države kazavši kako je protivan Zakonu o regionalnoj i lokalnoj samoupravi i Ustavu RH te izrazili sumnju u moguću privatizaciju.

„Od kada smo preuzeli osnivačka prava 1993. godine u zdravstvu samo je PGŽ uložila preko pola milijarde kuna decentraliziranih sredstava i stotine milijuna poreznih, te smo od zapuštenih institucija stvorili respektabilne specijalne bolnice i zdravstvene institucije. Ili je riječ o lošem modelu upravljanja, kao na primjeru državnog sustava ili o potencijalnoj privatizaciji županijskih lječilišta“, komentirao je župan Komadina i dodao da, unatoč proklamiranju decentralizacije, u zadnje vrijeme se događa upravo suprotno, teška centralizacija.

Prema riječima župana Kolara, problemi u kojem su se našli zdravstvene ustanove proizašle su upravo iz lošeg funkcioniranja centralne vlasti, dok se sada pretpostavlja da će oni koji su stvorili gubitke upravljati zdravstvenim ustanovama. Iako se upravo Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija s toplicama i Thalassotherapijama izmjenjuju u kvaliteti dobivanja držanih nagrada u turizmu i zdravstvu.

S izazovima centraliziranog modela županije će se susretati i kod mehanizma za oporavak i otpornost, ocijenili su. Županije ostaju bez direktnog financiranja projekata, za razliku od njihovih sjedišta, a unatoč velikom broju već pripremljenih projekata koji bi doprinijeli ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

„Ne postoji alokacija prema kojoj znate koliko ćete sredstava dobiti pa da izaberete koje ćete projekte financirati, već morate potrošiti novac, projekte slati u ministarstvo, a onda se diskrecijski odlučuje hoće li to proći ili ne. Niti je riječ o decentralizaciji zdravstva niti EU fondova, niti prijenosu naših izvornih prihoda u smislu poreza na dohodak. Doslovno je na djelu centralizacija. Odnos 10:1 koji je nekad bio, sada još i gori. Od 10 kuna javnog novca pomalo spadamo ispod jedne kune“, zaključio je župan Komadina.

Susret župana nastavio se obilaskom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice gdje je dogovoren zajednički nastup zdravstvenih klastera dvaju županija na europskom tržištu. Župan Komadina čestitao je županu Kolaru na uspješnom vođenju i istaknu niz primjera dobre prakse u socijalnoj politici i školstvu, posebice dječji proračun čije je proračunske projekcije najavio i u Primorsko-goranskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari