DELTA: Povodom Dana oslobođenja Rijeke 3. svibnja čisti se Spomenik Oslobođenja

Čišćenje spomenika obuhvatit će njegov kameni dio kao i brončanu skulpturu, a vrši se postupkom „izvlačenja“ onečišćenja

Kameni dio spomenika Oslobođenja na Delti često je na meti neodgovornih građana koji ga onečišćuju grafitima ili bojom, stoga je povodom Dana oslobođenja Rijeke, 3. svibnja, naručeno njegovo uređenje i čišćenje.

Čišćenje spomenika obuhvatit će njegov kameni dio kao i brončanu skulpturu, a vrši se postupkom „izvlačenja“ onečišćenja (grafiti, onečišćenja od patine), bez oštećenja kamene podloge.

Nakon čišćenja uslijedit će zaštita antigrafitnim premazom koji neće utjecati na izgled samog spomenika, a ujedno će ukoliko i dođe do grafitiranja, omogućiti lakše uklanjanje istih. Radovi bi trebali trajati 7 dana i biti gotovi do Dana oslobođenja Grada Rijeke, a izvodi ih tvrtka Bio – Solution.

Spomenik Oslobođenja djelo je kipara Vinka Matkovića i Raoula Goldonija otkriven je na 10 obljetnicu oslobođenja Rijeke, 3. 5. 1955. godine. Riječ je o obelisku u obliku slova „T“. Figura žene (Pobjede) s jače naglašenim rukama personificira snagu i veličinu slobode.

Kameni je dio visok gotovo 16 metara (15,60 m) dok je brončana skulptura visoka 3 metra, što spomeniku daje visinu od gotovo 19 metara.

Foto: Grad Rijeka

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views