„DESNI“ IGNORIRALI POZIV: Tribinu u „Zajcu“ o kulturnoj politici prihvatila samo mladež stranaka lijevog i regionalnog spektra

Foto: Ilustracija

Predstava „Kompleks Ristić“, koprodukcijski projekt HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT, ponovno je na programu 28, 29. i 30. siječnja u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati

Početkom prošlog tjedna, kada Vlada RH još nije bila formirana, iz riječkog HNK-a upućen je otvoreni poziv mladima političkih stranaka u Rijeci i ostaloj zainteresiranoj javnosti da pogledaju predstavu “Kompleks Ristić” i potom sudjeluju na tribini o kulturnoj politici koja će se održati nakon prve izvedbe, u četvrtak, 28.siječnja, a moderirat će ju Nebojša Zelić, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Kako ističu u „Zajcu“, „budući da u preizbornoj kampanji političke stranke kulturu gotovo da i nisu spominjale, tribina je organizirana i ponuđena kao mogućnost da njihove mladeži, za raziku od njih, iznesu ideje i stavove kakvu kulturnu politiku žele s posebnim naglaskom na ideju kakvo nam je, po njima, kazalište potrebno danas, osobito u kontekstu nacionalnih kazališta“.

Pozivu su se odazvali Forum mladih SDP-a, Akcija mladih, Laburisti, Lista za Rijeku, pojedini članovi Savjeta mladih Grada Rijeke te članovi Savjeta mladih Grada Krka i Kreativnog Krka.

U „Zajcu“ ističu kako su se tijekom tih nešto više od tjedan dana događale “čudne” stvari – „pa su tako, između ostalog, e-mailovi pojedinih stranaka “blokirali” baš u trenutku kada im je stizao e-mail s pozivom na tribinu“, tvrde u „Zajcu“.

„U međuvremenu smo dobili novog ministra kulture koji “gaji” osobite simpatije prema riječkom HNK odnosno njegovom intendantu te bi se izostanak odgovora ostalih stranaka mogao pripisati i tome“, pretpostavljaju u „Zajcu“ u svom priopćenju što su ga poslali medijima i pitaju se:

„Imaju li mladi pravo na vlastito mišljenje ili se moraju voditi ideologijama svojih stranaka i za sve tražiti odobrenje “glavešina”, pitanje je na koje očito nećemo dobiti odgovor. Poziv je upućen i katoličkoj mladeži no odgovora još nema. Nakon upornog nazivanja, dobili smo odgovor i stav HDZ-ove mladeži koja ne žele sudjelovati na tribini zbog politizacije, političke demagogije i ne žele biti u društvu određenih stranaka i braniti se od optužbi koje će “pljuštati”, zaključuju u svom priopćenju medijima potpisanom od Propagande HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari