DINA PETROKEMIJA Nema novca za vođenje stečaja ni zbrinjavanje opasnih kemikalija!

Nema novca ni za vođenje stečajnog postupka, ni za zbrinjavanje opasnih kemikalija u Dina Petrokemiji, potvrdila je u utorak stečajna upraviteljica Dina Petrokemije Marija Ružić, koja je stoga Trgovačkom sudu u Rijeci predala zahtjev za obustavu stečaja u toj tvrtki.

Stečajna upraviteljica prijavila je početkom listopada stečajnom sucu nedostatnost stečajne mase za namirenje dospjelih i predvidivih obveza Dina Petrokemije, pozvala je vjerovnike da daju svoje mišljenje o toj prijavi te je Trgovačkom sudu u Rijeci uputila zahtjev za obustavu stečajnog postupka, prenosi Hina.

Po njezinim riječima, za nastavak stečaja, što uključuje troškove postupka i zbrinjavanje četiri tone klora i još 100 tona drugih kemikalija potrebno je više od 21 milijuna kuna, koje sada nije moguće prikupiti niti prodajom nekretnina pod hipotekama.

Na upit o odgovornosti za zbrinjavanje opasnih kemikalija, Ružić je kazala da smatra da bi odgovornost za zbrinjavanje išla prema državi, jer ona, prema zakonu to mora učiniti ako za to sredstva ne osiguraju vjerovnici. “Vjerujem da će Hypo banka kao vjerovnik, zajedno s državom, koja je također među većim vjerovnicima Dine, izdvojiti sredstva za zbrinjavanje”, dodala je.

Stečaj Dina Petrokemije otvoren je u srpnju ove godine na Trgovačkom sudu u Rijeci, a za srijedu je na tom sudu zakazano prvo ispitno i izvještajno ročište.

Po riječima Marije Ružić, očekuje se da će se utvrditi ukupne tražbine vjerovnika, kojih je prijavljeno ukupno oko 2,5 milijarde kuna, od kojih se oko milijardu kuna odnosi na sudužništva. Također se očekuje da će se razmatrati pitanja imovine i ispunjenja nastalih obveza, prenosi Hina.

Prema Izvješću stečajne upraviteljice o gospodarskom položaju dužnika, na dan otvaranja stečaja ukupna, i dugotrajna i kratkotrajna imovina Dina Petrokemije knjigovodstveno je iskazana u sumi od 904 milijuna kuna, dok je procjenjena vrijednost imovine koja ulazi u stečajnu masu 462,6 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari