NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA

Direktor riječkog Energa: ‘Apsurdno je što ću ovo reći, ali svi naši korisnici trebaju prijeći u Gradsku plinaru Zagreb’

Foto: Riportal - M.L.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o trenutnoj energetskoj krizi, posebice što se tiče cijene plina koje kućanstva u Rijeci koriste za grijanje, pripremu tople vode i kuhanje.

Raspravu na 12. sjednici Gradskog vijeća potaknuo je Klub vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera te je na kraju rasprave na prijedlog tog kluba te dodatnog prijedloga Kluba vijećnika HDZ-a donesen jednoglasni zaključak.

Zaključkom Gradskog vijeća nalaže se gradonačelniku da kao predstavnik većinskog vlasnika, Grada Rijeke, u TD Energo d.o.o. i time Predsjednik Skupštine trgovačkog društva hitno sazove sjednicu skupštine društva radi razmatranja svih mogućnosti da se osigura što prihvatljivija cijena za korisnike usluge opskrbe plina te da se ispita mogućnost preuzimanje javne usluge opskrbe plina a da se pritom ne ugrozi buduće poslovanje TD Energo. O realizaciji ovog zaključka gradonačelnik će izvijestiti javnost.

Obrazloženje zaključka

U obrazloženju svog zaključka Klub vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera navodi:
„Cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s TD Energo d.o.o., od 1. listopada će biti višestruko veća, po nekim procjenama čak i do šest puta viša od trenutne. U ovom trenutku zbog toga Energo šalje obavijesti za kupce u kojima će im ponuditi mogućnost promjene opskrbljivača ili prelazak na opskrbu plinom u obavezi javne usluge, odnosno po reguliranoj cijeni ili da prihvate novi način obračuna cijene, a time i visinu same cijene. Građani će kakav-takav spas od enormnog rasta cijene naći u raskidanju ugovora s opskrbljivačima i prelasku na plin iz obaveze javne usluge, čija je cijena fiksirana do 1. travnja iduće godine“, ističu u klubu, dodajući:

„Kupci koji imaju tržišne ugovore sklopljene s Energom, koji drži golemu većinu udjela u potrošnji na riječkom području (oko 75 posto), trenutno prirodni plin plaćaju, ovisno o tarifnom modelu, čak i do 65 posto niže od cijene prirodnog plina od 0,4383 kuna po kWh(s PDV-om), u obavezi javne usluge, koji na riječkom području isporučuje Gradska plinara Zagreb. Riječ je o kupcima koji prirodni plin koriste i za grijanje prostorija, a koji su upravo zbog niže cijene sklopili tržišne ugovore.

Od 1. listopada 2022. godine, cijena za krajnje kupce će ovisit o kretanju cijene plina na burzi. S obzirom na to da će se cijena mijenjati na mjesečnoj razini, iz Energa ne mogu reći koliko će cijena točna biti. Takav način obračuna dovela je do nesigurnosti kod građana i masovnog otkazivanja ugovora s Energom“.

Energo potrošačima poslao izrazito kompliciran i nečitljiv dopis

U ime Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera vijećnik Nebojša Zelič (Možemo!) je istaknuo je kako je Energo poslao izrazito kompliciran i nečitljiv dopis, zašto je šturo objašnjeno kako da se korisnici vrate i prebace na GPZ Opskrba. Navode i to da zbog svojih problema GPZ Opskrba ne odgovora građanima koji su pokrenuli raskid ugovora sa Energom i polazak na GPZ, te se, ističu u klubu, uvukao strah među građanima što će biti sljedeći mjesec.

Vijećnik Vedran Vivoda (Akcija mladih) istaknuo je kako je prema njegovim saznanjima formiranje cijene na kraju mjeseca protuzakonito te upitao kako će se građani informirati o cijeni plina koja se mijenjati na dnevnoj razini.

Kirigin: Nitko nije mogao ni zamisliti ovu situaciju

Direktor Energa Sanjin Kirigin naglasio je kako nitko nije mogao ni zamisliti ovu situaciju koja se na tržištu energenata dogodila zbog rata u Ukrajini.

„Naš obračun koji smo predložili po našem je sudu najpravičniji i nikako nije protuzakonit, jer imamo mišljenje HERA-e i nekoliko uvaženih odvjetničkih društava“, kazao je Kirigin.

Naglasio je kako bi formiranje cijene mjesec dana unaprijed ili dovelo Energo do stečaja ili bi Energo mogao zaraditi novac. Pojasnio je kako Energo kupuje plin od velikih dobavljača, s kojima je do sada imao ugovore koji su nudili fiksnu cijenu plina na godinu dana, što više niti jedan dobavljač ne želi, budući da se ne želi dovesti u priliku da riskira gubitak.

„Jedino pravično i poslovno opravdano je da Energo naplati prosjek mjesec dana i uzme samo ono što mu pripada, a to je distributivna marža. Mi smo zamislili da ćemo svaki dan na web stranicama dati cijenu, tako da ljudi mogu zbrajati. Naravno da će biti malo onih koji će ostati na takvom obračunu i velika većina će otići na Gradsku plinaru Zagreb. Oni koji ostanu pretpostavljamo da troše male količine pa možda mogu podnijeti malo veću cijenu (kubik, dva za kuhanje), a za ove druge pretpostavljamo da će otići. Onda kada se tržište stabilizira, i kada Energo bude u stanju ponuditi manju cijenu, vratit će se svi na Energo. Naravno, to smo već imali – 30% ih je bilo prešlo na RWE, vratili su se“, kazao je Kirigin, dodajući:

„Možda je danas vrijeme da se jasno i glasno kaže da je najpametnije svima u ovom času, jer situacija nije normalna, i apsurdno je od mene što ću ovo reći: svi trebaju preći GPZ. Razliku između burze i cijene u javnoj opskrbi će plaćati Vlada RH, koja se zadužila za milijardu kuna i iz toga će isplatiti razliku i uzeti plin od ine. Dakle država i INA će u ovom času podnijeti teret narasle cijene plina“, kazao je Kirigin.

Cijena toplinske energije blokirana

Odgovarajući na vijećničko pitanje, direktor Kirigin je naglasio kako je cijena toplinske energije blokirana, što znači da će u ovoj ogrijevnoj sezoni iznositi kao i u protekloj. I korisnici toplinske energije će biti zaštićeni.

“Ono što nama u Energu nije jasno – kako će se razlika u cijeni između nas i HERA-e kompenzirati. Iskreno se nadam da će svi profesionalci koji su ostali u HERA-i i u nadležnom ministarstvu, a ima ih, donijeti pravilnu odluku i da Energo neće doći u problem i da mora ponovno snositi troškove, jer mi tih novaca nemamo“, poručio je Kirigin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views