EVO DETALJA

Dječji dom „Tić“ Rijeka objavio priručnik: „Seksualno zlostavljanje djece: Kako se nositi s problemom i pomoći djetetu?“

Priručnik je primarno namijenjen roditeljima i skrbnicima djece koja su proživjela iskustvo seksualnog nasilja, ali može biti koristan stručnjacima i svima koji se brinu ili rade s djecom, kao podrška u razumijevanju i nošenju s problemom seksualnog zlostavljanja djece te pružanja podrške djetetu.

U priručniku su prezentirane osnovne informacije o tome što je seksualno zlostavljanje, kakav utjecaj ima, tko su zlostavljači, što učiniti kod sumnje, koje posljedice može ostaviti te kako pomoći djetetu.

Također, priručnik sadrži i neke praktične smjernice o tome kako razgovarati sa djetetom koje je doživjelo seksualno nasilje te daje odgovore na neka od najčešćih pitanja roditelja. Autorice priručnika su Tamara Žakula i Ivana Ćosić Prpić.

Djeca koja su doživjela seksualno zlostavljanje mogu ponovno steći povjerenje, samopouzdanje, nadu i sposobnost stvaranja zdravih odnosa.

Najbolje šanse za oporavak imaju ako se svako seksualno zlostavljanje otkrije i zaustavi, ako im roditelji vjeruju i podržavaju ih, ako se osjećaju sigurno i zaštićeno od daljnjeg zlostavljanja te dobiju stručnu pomoć i podršku njihovom oporavku.

Ovaj priručnik pruža informacije koje u tome mogu pomoći, a za sva dodatna pitanja i stručnu podršku svi zainteresirani mogu se javiti u Dječji dom „Tić“ Rijeka.

Priručnik „Seksualno zlostavljanje djece: Kako se nositi s problemom i pomoći djetetu?“ može se preuzeti na web stranici Dječjeg doma “Tić”.

Priručnik je u tiskanom izdanju dostupan u Dječjem domu „Tić“ Rijeka, knjižnicama te nekim riječkim ustanovama koje skrbe o djeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari