VLONTERI I RONIOCI U AKCIJI

Video | ‘DNO JE MRTVO’ Akcija u riječkoj luci: Od trokolica i ženskih torbica do tanjura JNA – sve to izronili su iz mora!

Kamionske gume, mobiteli, ženske torbice, bicikli, sve se to vadilo s morskog dna luke, i to na lokaciji gdje uskoro počinje gradnja najluksuznije marine na Jadranu

Podmorje riječke luke skriva tone otpada. Nakuplja se desetljećima, ali volonteri su odlučili reći da je dosta. Ronioci su se bacili na posao.

U moru ih je uskoro bilo na desetke, svi u istoj misiji i to izvući na obalu što više otpada. Zaranjaju, a na dnu potpuni kaos! Dominiraju kamionske gume.

“Rekao bih da toga na dnu ima na stotine kubika, dno je potpuno mrtvo”, kazao je za RTL Danas Nevio Lagator, volonter.

“Svega tu ima, dugo se ovdje nije čistilo, ako uopće ikad i jest”, poručio je pak Zdravko Vulinović.

“Ima i mobitela i svega. Bit će tu posla za još godinu dvije”, kaže nam pak Ervin Crnković.

Morana je ronila 55 minuta, smeće koje je našla ju je iznenadilo. Ima, kaže, i posuđa.

“Nismo prešli više od 10 metara, ali napunili smo sve tonskevreće, jako je toga puno. Evo našla sam čak i dva tanjura iz kaže JRM, na njima, znači stvarno su dugo dole, flaša, limenki, plastike, stvarno nema čega nema dole! Sramota!”, kazala nam je.

Otpadom su šokirani i volonteri na kopnu. Trokolice, akumulatori, ženske torbice, nabrajati se može do sutra!

“Možete i sami vidjeti, znači to su neke bicikle, nekakve kašete, evo nemam pojma ni sam, iznenađen sam kao i vi!”, rekao nam je Filip Krasny koji je također volonter.

Ovdje se vidi brutalnost čovjeka prema prirodi. Akcija je bila neophodna.

Građani pozdravljaju ovakvu akciju.

“Mi koji živimo uz more nismo uopće svjesni koliko je u biti more vrijedan resurs za nas”, kazala je Silvia Juričić.

U njegovu očuvanju pomaže i projekt Udruge specijalne policije „More spaja“. Ovo im je treća ovogodišnja akcija. Danas su čistili podmorje buduće riječke marine koja će biti najluksuznija na Mediteranu.

“Prepoznatljiva luka nautičkog turizma pa evo mi ronioci dajemo jedan mali doprinos da mnogi dođu u naš grad, u našu državu i da uživaju”, poručio je Perica Prpić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula.

Gradnja marine počinje uskoro. Prva faza bit će gotova do idućeg ljeta, cijeli projekt za tri godine. Ovog puta s njezina dna izvučeno više od 20 kubika otpada, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari