16 PROJEKATA

Dodijeljeni ugovori za javnu turističku infrastrukturu vrijedni 400 tisuća eura

Župan Zlatko Komadina potpisao je s primorsko-goranskim gradonačelnicima i načelnicima ugovore za 16 projekata izgradnje ili obnove javne posjetiteljske infrastrukture te prirodne i kulturno-povijesne baštine, a koji doprinose razvoju turizma i produljenju sezone u Primorsko-goranskoj županiji.

Projekti su odabrani temeljem dvaju javnih poziva, jednog namijenjenog za područje Gorskog kotara vrijednog 235 tisuća eura i drugog, za ostali dio županije u iznosu od 160 tisuća eura, a koji je po prvi put pokrenut ove godine.

Zaželivši dobrodošlicu sudionicima, župan je naglasio da je današnji susret prilika da se predstave projekti za čije je financiranje u proračunu Županije osigurano oko 400 tisuća eura i podsjetio na dvije velike obljetnice u turizmu koje se ove godine obilježavaju u našoj županiji.

„Ove godine slavimo 180 godina hrvatskog turizma rođenog u Opatiji tako da smo dogovorili s Vladom da proslava bude u tom gradu, a ovih dana je u tijeku i proslava 150 godina goranskog turizma u Fužinama. Riječ je o značajnim obljetnicama kojima smo dali doprinos kroz vaše projekte razvoja turističke infrastrukture“, zaključio je župan.

Potpisivanju ugovora u sjedištu PGŽ-a nazočila je i resorna pročelnica Alessandra Ban koja je istaknula da su glavni ciljevi ovog programa povećati kvalitetu i sadržaj javne turističke infrastrukture te osigurati ravnomjeran razvoj naše županije.

„Upravno smo iz tog razloga raspisali dva javna poziva, jedan posebno za područje Gorskog kotara koje predstavlja oko 35 posto kopnenog dijela županije, ali samo jedan posto turističkog prometa, tako da je i ovo jedan od načina kojim bismo željeli povećati turističke brojke“, rekla je Ban dodajući da Županija tradicionalno podupire projekte održivog razvoja i očuvanja kulturne i prirodne baštine.

„Tako smo i ove godine nastavili sa sufinanciranjem i opremanjem pješačkih i biciklističkih staza, kupališta, parkova i vidikovaca. Sufinanciramo i povećanje kvalitete ponude u dvorcu Zrinski i Frankopan u Kraljevici kao i sanaciju partnera Ville Angioline u Opatiji. Drago nam je da smo od samog početka pa sve do završne faze financijski poduprli izgradnju Goranske drvene kuće u Mrkoplju koja će po svom završetku predstavljati vrijedan kulturni, turistički i ugostiteljski sadržaj“, kazala je i posebno naglasila da su ove godine svi prijavljeni projekti zadovoljili uvjete natječaja i osigurali financiranje.

U ime potpisnika ugovora, obratili su se Mario Šutej, načelnik Brod Moravica, najmanje općine u PGŽ-u, i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić koji su zahvalili Županiji na potpori projektima koji doprinose, kako je rekla načelnica, ljepoti života, ali i povećanju turističkih brojki.

Ugovori su dodijeljeni za proširenje pješačke staze od vidikovca od izvora potoka Kamačnik u Vrbovskom, uređenje prostora uz planinarski dom Zeleni vir, Goransku drvenu kuću, uređenje i opremanje kupališne zone na Lokvarskom jezeru, rekonstrukciju i opremanje fužinskog parka Gorica, postavljanje montažnog ugostiteljskog objekta u Općini Brod Moravice, obnovu staza i vidikovaca na području Grada Čabra te uređenje kupališta Pritiske.

Tu su još i projekti ulaganja u opremanje biciklističkih staza špinama za vodu – Matuljicious outdoor acqua oasis, sanacija krova na Palasu Kaštel Grobnik, nadogradnja sustava za iznajmljivanje električnih bicikala u Kastvu, povećanje kvalitete i sigurnosti u Novom gradu Zrinskih-Frankopana, sanacija partera Ville Angioline, poučno-izletnička staza Vodna draga – stepenište sv. Ivan, sanacija omišaljskog kupališta Stran i postavljanje sanitarnih čvorova na plaži u Povilama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari