Dražen iz Labina u KBC Rijeka stigao s odrezanom šakom u vrećici. Sada miče prstima!

Dražen Bužan iz Labina prošlog je petka doživio tešku nesreću na poslu

Režući lim, hidraulične škare prerezale su mu lijevu ruku u dijelu zgloba i odstranile šaku od ostatka ruke. Međutim, već nakon tri sata od nesreće liječnički tim iz KBC-a Rijeka, predvođen primarijusom Ivanom Kirinom, započeo je šestosatnu operaciju kojom su mu uspjeli spasiti šaku i spojiti je na ruku. Tjedan dana nakon nesreće, Dražen već pomiče prste i zglob, piše Martina Pauček Šljivak za Index.hr.

Razgovarali smo s Draženom Bužanom koji nam je ispričao što se točno dogodilo.

“Bilo je to prošlog petka, normalan radni dan, obavljali smo svoj posao kad se oko 13 sati zaglavio lim na hidrauličnim škarama za lim. Nagnuo sam se kako bi ga izvadio, no kako sam se nagnuo, tako mi je noga stala na papučicu i pokrenula te škare koje su mi prerezale šaku i odvojile je od ruke. Nije bilo krvi, ničega, kao da mi se ništa nije desilo, čak me ništa nije ni boljelo. Meni je odmah u glavi proletjela misao: ‘Ostao sam bez šake, nema pomoći'”, rekao je Bužan za Index.

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Na Hitnu došao sa šakom u vrećici

Kaže kako su ga potom kolege odveli na Hitnu, zamotali su šaku, pospremili je u vrećicu i dovezli u KBC Rijeka gdje ga je odmah dočekao tim liječnika spreman za operaciju.

“Liječnici su odradili posao kako treba, već pomalo pomičem prste. Čak i zglob mogu malo pokrenuti, ruka je topla, tijelo je prihvatilo šaku i cirkulacija je proradila. Ništa me ne boli”, rekao nam je Bužan.

Liječnici su, kaže, započeli operaciju oko 16:15 sati i završili oko 22:15 sati.

“Kao da sam se drugi put rodio”

“Nisam vjerovao da će mi zašiti šaku, no kad sam čuo tko mi je sve od liječnika vodio operaciju, odmah mi je bilo lakše. Sretan sam i zadovoljan. Iskreno, osjećam se kao da sam se drugi put rodio. Nisam se nadao ovakvom ishodu, ovo je bila sreća u nesreći”, ispričao nam je Bužan.

Kaže kako i njega čudi što uopće nije bilo krvi kad su mu škare prerezale ruku.

“U tom trenu, kad se to dogodilo, sam čak bio posve normalan, kao da se ništa nije desilo, tijekom operacije sam malo spavao i samo me jedan dan malo boljelo, ali ništa strašno”, kazao je na kraju Bužan za Index.

Prof. Kovačević: Zahvat je bio ekstremno zahtjevan

Prof. Miljenko Kovačević, predstojnik Klinike za kirurgiju riječkog KBC-a, rekao nam je da je izuzetno ponosan na tim svoje klinike koji je izveo operaciju i da je riječ o vrlo teškoj i zahtjevnoj operaciji, kakvu rijetko izvode.

“50-godišnjem pacijentu je amputirana cijela šaka i prošlog petka mu je u operaciji koja je trajala 6 sati s uspjehom prišivena natrag na ruku. Riječ je o kompliciranom zahvatu jer su mu se morale spojiti i kosti i krvne žile te živci i tetive. Izrazito zahtjevan posao koji je izveo tim predvođen primarijusom Ivanom Kovačevićem, dr. Marinom Marinovićem te plastičnim kirurgom dr. Ivanom Sebaherom i anesteziolozima je izveo ekstremno zahtjevan zahvat”, rekao je za Index prof. Kovačević.

Foto: Ilustracija – Sanjin Strukić/Pixsell

“Impresivno je vidjeti šaku udaljenu pola metra od tijela, a već nakon 7 dana tog pacijenta kako miče prstima”

Rekao je kako se njihova ustanova od početka 80-ih godina bavi mikrokirurgijom krvnih žila i jako su, navodi, uspješni u tome. Međutim, ovakve su operacije rijetke, i takav slučaj, koliko se sjeća, nisu imali u posljednje tri godine.

“Postoperativni tijek je uredan, pacijent može micati prstima tako da je to izvanredan rezultat. Iz našeg kuta gledanja malo je centara koji mogu izvesti ovakvu vrstu operacija, apsolutno smo ponosni što je to izvedeno. Slobodno možemo reći da imamo momčad koja može sve vrste tkiva, arterija, vena i mišića spojiti. Imamo kapacitete za takve najsloženije zahvate. Također moram spomenuti prof. Žarka Tomljanovića koji je počeo s takvih zahvatima reimplantacije i mikrokirurgije krvnih žila”, ispričao nam je prof. Kovačević.

Kaže kako je pacijent bio potpuno pribran kad im je stigao na Hitnu, a da je šaku donio u vrećici.

“Impresivno je vidjeti šaku udaljenu pola metra od tijela, a već nakon 7 dana tog istog pacijenta kako miče prstima. Sad slijedi oporavak i potom fizikalna terapija i onda ćemo točno znati u kojem opsegu će se moći služiti šakom, no važno je da imamo početni pozitivan efekt. Treba ići korak po korak”, zaključio je prof. Kovačević za Index.hr.

VIDEO DANA: