DRUGI PUT ODGOĐENO: Vraćanje povijesnog zida na Klobučarićev trg stopirano zbog izgradnje zgrade pokraj škole

“U tijeku je i revizija projekta i izrada dopunskih stavki troškovnika radova koji bi svojim obuhvatom sadržavao i suvremenu prezentaciju povijesnog zida”, stoji u odgovoru gradonačelnika gradskom vijećniku

Član Gradskog vijeća Danko Švorinić je prošlog tjedna dostavio pitanje Gradskom vijeću Grada Rijeke u vezi povratka dijela srednjovjekovnog zida na Klobučarićevom trgu.

Pitanje prenosimo u cijelosti:

“Srednjovjekovni zid na Klobučarićevom trgu, zaštićeno kulturno dobro, je zbog izgradnje podzemne garaže uz dozvolu konzervatora s trga uklonjen 2004. godine. Uklonila ga je tvrtka Austrograd i složila izrezanog te obloženog u metalno-drvenu konstrukciju, uz crkvu. Obveza da se srednjovjekovni zid vrati na svoju staru poziciju bila je na investitoru i to po završetku planiranog projekta. Godine 2017. srednjovjekovni zid se planirao vratiti proračunskim sredstvima. Vrijednost radova je tada procijenjena na 323.000 kuna, a zahvat je trebao trajati tri mjeseca, po sklapanju ugovora s odabranim izvođačem. Radovi do danas nisu izvedeni. Zanima me kada se planiraju izvesti te koja je u ovom trenutku procijenjena vrijednost radova?”

Odgovor riječkog gradonačelnika nije trebalo dugo čekati, a ovim putem ga također prenosimo u cijelosti:

“Podsjećam da su do danas provedene dvije javne nabave za povratak srednjovjekovnog zida na njegovu izvornu lokaciju. Prva javna nabava provedena je 2014. godine, kada je pristigla jedna ponuda veće vrijednosti od planirane, odnosno procijenjene vrijednosti planirane Proračunom Grada Rijeke, pa se postupak javne nabave poništio. Druga javna nabava provedena je 2017. godine, međutim tada nije pristigla niti jedna ponuda za povratak zida na njegovo izvorno mjesto.

Radi izgradnje nove stambene građevine na Klobučarevom trgu i sagledavanja novih tehničkih varijanti povrata segmenata zida, trebalo je sagledati novu procijenjenu vrijednost građevinskih radova, koja iznosi (bez PDV-a) 509.435,00 kuna. Međutim, kako bi povratak obrambenog zida na njegovu povijesnu lokaciju pružio i odgovarajuću prostornu i povijesnu sliku Starog grada, Odjel za kulturu planira njegovu primjerenu prezentaciju kako bi građanima i turistima pružio bolji uvid u povijesne slojeve Starog grada i pružilo dodatni turistički sadržaj. Stoga je u tijeku revizija projekta i izrada dopunskih stavki troškovnika radova koji bi svojim obuhvatom sadržavao i suvremenu prezentaciju tog sadržaja, nakon čega će se utvrditi nova procijenjena vrijednost i provesti postupak javne nabave.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views