PRVA SUBOTA U MJESECU

Galerija | Dvadesetak ‘Marijinih ratnika’ molilo krunicu pred katedralom Sv. Vida za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju…

Prvu subotu u mjesecu molitelji ponovno mole na trgovima gradova širom Hrvatske.

Dvadesetak molitelja okupilo se i u Rijeci. Pred katedralom Svetog Vida molili su krunicu za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, duše u čistilištu i osobne nakane.

Mole još za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

Skup je osiguravala policija, a javno okupljanje je i snimano, priopćili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Udruga Domino najavila je i prosvjedni performans pod nazivom ‘Tiha misa’ u izvođenju Arijana Lekić – Fridrih. Riječ je o 16. ‘Tihoj misi’, ‘skupnoj intervenciji u javnom prostoru’ umjetnice a Arijana Lekić-Fridrih poručuje da se održava kao reakcija na muškarce koji u navodnoj molitvi kleče svake prve subote u mjesecu u desetak gradova diljem Hrvatske.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Tako već gotovo godinu i pol, svake prve subote u mjesecu u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući smanjenje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava. Paralelno i redovito održavanje Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih ukazuje na sustavno odašiljanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama, kao i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava.

Pogledajte fotografije prosvjednika:

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.”, poručili su iz Udruge Domino.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari