DRUGI DAN OBILJEŽAVANJA

Edukativnim predavanjima nastavljeno obilježavanje Svjetskog dana voda

Ilustracija

Predavanjima vodnih stručnjaka i predstavljanjem „Riječke vodne simfonije” završen je drugi dan obilježavanja 29. Svjetskog dana voda, kojeg KD Vodovod i kanalizacija provodi u suradnji s Gradom Rijekom.

Nakon jučerašnjeg otvorenja izložbe posvećene infrastrukturnom mega projektu „Poboljšanje vodno- komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavljen je na lokaciji Komandnog centra i crpne stanice Zvir, u dnu Vodovodne ulice. Događanje su otvorili direktor KD Vodovod i kanalizacija, Andrej Marochini i gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, nakon čega su uslijedila predavanja vodnih stručnjaka na temu podzemnih krških izvorišta.

Prof. dr. sc. Zoran Nakić, dipl. ing. iz Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo, Rudarsko-geološko- naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje na temu zaštite i vrednovanja krških podzemnih voda, dok je dr. sc. Maja Oštrić, dipl. ing. geol. iz Hrvatskih voda, VGO Rijeka prisutne upoznala sa zonama sanitarne zaštite izvorišta na riječkom području. Vanda Piškur, dipl. sanit. ing, iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije govorila je o kvaliteti riječkih krških izvorišta.

„Voda je dio našeg identiteta, Rijeka i Rječina neizostavno su povezani“, istaknuo je u svoj pozdravnom govoru riječki gradonačelnik Marko Filipović dodavši kako se Rijeka i okolica uz Rječinu, vodom sa Zvira opskrbljuju još od davne 1894. godine. „Generacije prije nas vodile su brigu o tome da nam voda ostane čista i dostupna, a to je i naš zadatak za budućnost. U tom smislu u tijeku je trenutno u Hrvatskoj najveći vodno-komunalni projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ o čijem je tijeku razvoja jučer na Korzu otvorena i izložba. Do sada smo tijekom godina obnovili i sve povijesne vodospreme na našem području koje su dostupne javnosti, a također, u želji da naša riječka voda bude dostupna svima, na nekoliko lokacija u gradu postavljene su špine kojima se građani mogu koristiti. Možemo biti sretni što imamo vodu koja nam je dostupna, što je ne moramo kupovati u trgovinama i naša je zadaća da tako ostane i u budućnosti“, završio je gradonačelnik.

U nastavku programa predstavljena je „Riječka vodna simfonija”, jedinstveni audio-vizualni zapis umjetnika i tonskog snimatelja Ive Vičića. U razgovoru koji je uslijedio Vičić je pojasnio proces nastanka simfonije bilježenjem zvukova vode u njezinu svakodnevnom kruženju prirodom, od kiše koja dospijeva na tlo, procjeđuje se u podzemlje i podzemnim tokovima nalazi put do izvorišta (Rječine i Zvira), da bi se konačno izlila u more.

Namjera ovog svojevrsnog „portreta” riječke vode je podsjetiti javnost na podzemna vodna bogatstva kojima obilujemo, na njihovu krhkost i ovisnost o ljudskim aktivnostima na površini. Riječka vodna simfonija čini upravo ono na što poziva Svjetski dan voda 2022. – nevidljivu podzemnu vodu i njezin svakodnevni put do izvorišta i naših slavina, čini po prvi puta i to na više osjetilnih razina – vidljivom!

Predstavljanje „Riječke vodne simfonije” početna je faza projekta koji bi trebao zaživjeti i kao dodatni promotor iznimno kvalitetne riječke vode te novi kulturno-turistički proizvod grada i okolice. Zvučna kompozicija „Riječka vodna simfonija“ dostupna je na Youtube kanalu KD Vodovod i kanalizacija, a zapis je moguće preuzeti i skeniranjem QR koda objavljenog na prvom plakatu izložbe na Korzu.

Program je završen obilaskom nepresušnog izvorišta Zvir uz stručno vodstvo djelatnika KD Vodovod i kanalizacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari