Edvin Liverić Bassani ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

Gradsko vijeće Grada Rijeke imenovalo je Edvina Liverića Bassanija ravnateljem Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, nove gradske ustanove u kulturi

Kako je kazala predsjednica Laura Marchig-Šesnić, Upravno vijeće HKD-a je većinom glasova, predložilo Liverića za ravnatelja ustanove.

„Program Edvina Liverića Bassanija sustavno obuhvaća dosadašnje djelovanje HKD-a sa prijedlogom i planom budućih aktivnosti, a sukladno Statutu ustanove. Prijedlog programa potvrđuje njegovo veliko iskustvo stečeno kroz dugogodišnje djelovanje na području izvedbenih umjetnosti, dokazuje kompetencije i sposobnosti u organiziranju i koordiniranju nacionalnih i međunarodnih programa, manifestacija i višegodišnjeg vođenja međunarodnih festivala na području suvremene umjetnosti, kako u izvedbenim tako i u likovnim djelatnostima,“ kazala je Marchig-Šesnić.

Novi ravnatelj istaknuo je kako se na natječaj za ravnatelja HKD-a javio s dobrom voljom da svome gradu ponudi sva stečena znanja i iskustva na polju umjetnosti, ali i na području privlačenja sredstava Europskih fondova.

„Moja želja je da izgradim HKD kao novi kulturni centar grada s naznakom suvremene scenske, glazbene i likovne umjetnosti, koji će ispuniti očekivanja, ali i interese građana grada Rijeke. Neizmjerno se veselim svemu, vjerujem da će se i moj grad tome veseliti,“ kazao je Liverić Bassani.

Da se njegov program podudara sa strateškim razvojem ustanove potvrdili su i Kulturno vijeće za dramsku umjetnost, ples i pokret te Kulturno vijeće za muzejsku djelatnost i likovnu umjetnost, dok je Odbor za kulturu Gradskog vijeća bio protiv imenovanja.

Odbor za kulturu Gradskog vijeća protiv imenovanja

Kako je kazao predsjednik Odbora za kulturu, vijećnik Zvonimir Peranić (Most), primjedbe Odbora za kulturu odnose se na pravne aspekte rada Upravnog vijeća te je predložio da se odluka o izboru ravnatelja odgodi do sljedeće sjednice te da prijedlog za imenovanje ravnatelja sadrži i pravna tumačenja, sve s ciljem da se izbjegnu eventualni radni sporovi.

Zapitao se o pravnoj utemeljenosti trećeg člana Upravnog vijeća te ukazao na potencijalni sukob interesa članice Lare Badurine koja je i suosnivačica Udruge Traffic kao i predloženi ravnatelj Edvin Liverić.

Danko Švorinić, Zvonimir Peranić i Veljko Balaban

Također, kazao je kako se HKD morao brzo osnovati da bude potpora volonterskom programu te ukazao kako u Liverićevom programu nedostaje dio koji se odnosi na volonterstvo, te istaknuo kako mu nije jasna priča o hitnoći ako se predlaže da ravnatelj počinje s radom 1. siječnja 2019. godine.

Šarar: “Ne vidim problem”

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar istaknuo je kako nema nikakve dileme oko odabira trećeg člana Upravnog vijeća, budući da, kako HKD nema stručnih ni umjetničkih djelatnika, to je bio predstavnik radnika te je odbacio priču o sukobu interesa kao deplasiranu. Komentirajući primjedbu o nedostatku volonterskog dijela u Liverićevom programu, pročelnik Šarar je istaknuo kako je volonterski program u ingerenciji društva Rijeka 2020 i koordinatora volonterskog programa u HKD-u, koji je upravo zaposlen pa novi ravnatelj trenutno nikakve ingerencije nad tim dijelom rada HKD-a.

„Ustanova postoji, ima privremenog ravnatelja, i ne vidim problem da stupa na radno mjesto za tri mjeseca. Pa i kod imenovanja ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka stupio je na dužnost nakon 2,5 mjeseca, postoje otkazni rokovi i poslovne obveze“, kazao je pročelnik Šarar, nazvavši ove interpretacije tendencioznima.

Predsjednica Upravnog vijeća Laura Marchig-Šesnić dodala je kako će budući ravnatelj biti pristutan na svim sastancima koji se tiču programskog i financijskog rada HKD-a od samog imenovanja.

Vijećnik Hrvoje Burić (Bura) postavio je pitanje o političkoj pozadini predlaganja Edvina Liverića Bassanija, što je odbacila kako predsjednica Upravnog vijeća Marchig-Šesnić, tako i vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari