EKO-DESANT NA CRES!Prvog lipnja čistit će se plaže na sjevernom dijelu otoka

Foto: FB Eko desant na Cres

Akcija Koga briga.. Eko desant na Cres – akcija čišćenja creskih plaža dio je programa Kultura življenja unutar projekta Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture.

Nositelj programa Kultura življenja je Humanitarna udruga Koga briga.. u suradnji sa brojnim partnerima, dok su suorganizatori Eko desanta na Cres obrt za turističke djelatnosti ML Aquatics i Novi turizam d.o.o.. Akciju podržavaju Grad Cres,Turistička zajednica Grada Cresa i PGŽ  te Županijska lučka uprava Cres i Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o.

Cilj eko akcije jest čišćenje plaže na sjevernom kraju otoka Cresa, u potezu od uvale Smerdeća sve do plaža nakon Belog prema Meragu, uključujući i dio koji spada u Ornitološki rezervat. Akciji će se već u ovoj fazi priključiti svi najvažniji iznajmljivači plovila sa područja Opatije, mnogobrojne udruge, kao i mnogi obični građani.

Foto: FB Eko desant Cres

Namjera organizatora jest uključenje većeg broja ljudi kako bi podignuli svijest o važnosti ekologije i pravilnog zbrinjavanja otpada, ali i prirodnim ljepotama koje se nalaze u našoj regiji. Području koje se namjerava očistiti teško je ili nemoguće pristupiti s kopnene strane, te je pristup moguć isključivo morskim putem, odnosno barkama. Iz razloga što se može vršiti samo barkama, ova eko akcija je logistički zahtjevnija.

Inače, Desant na Cres održava se na dan na koji su prije 174 godine prvi turisti posjetili otok Cres. Tada je, 1. lipnja 1845. godine, parobrodom Nadvojvoda Franjo Karlo iz Rijeke doputovalo OKO 200 putnika, od kojih mnogi do tada nikada nisu posjetili otok Cres. Prema mnogobrojnim zapisima divili su se čistoći Cresa i uživali u gostoljubivosti njegovih žitelja. Stoga se svi zajedno moramo potruditi da se čistoći Cresa svi divimo i dalje

Hodogram akcije:

  • 9 i 30 – sati okupljanje na mulu u Opatiji
  • 10 sati – polazak ka Cresu
  • 11 – 16 i 30 – sati čišćenje po dodjeljenim zonama
  • 17 i 30 -18 sati – završetak akcije, prihvat prikupljenog otpada i druženje na Prasowski beach baru.

Detalje događaja pogledajte OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari