JESTE LI ZNALI? Projekt Rijeka 2020 – EPK će se pratiti i ocjenjivati, a konačna ocjena uspješnosti nas itekako zanima!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U RiHubu održana je javna prezentacija procesa monitoringa i evaluacije projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Monitoring i evaluaciju projekta Europske prijestolnice kulture vrši konzorcij od pet sastavnica – Filozofski fakultet u Zagrebu, IPSOS, WYG savjetovanje, Institut za razvoj i međunarodne odnose te MAP savjetovanje, čijih će 35 istraživača promatrati projekt kroz različite sektore te evaluirati njegove strukture pripremnog procesa te procesa provedbe u 2020. godini, i to kroz praćenje i procjenu ekonomskih, društvenih, kulturnih i ekoloških utjecaja projekta.

Istraživanje je započelo u veljači ove godine, a trajat će tri i pol godine tijekom kojih će biti izdane tri studije; jedna o početnom stanju i tijeku pripremnog razdoblja u 2019. godini, druga u kojoj će se sumirati rezultati projekta u 2020. godini te treća u kojoj će se komparirati podatke iz prve dvije evaluacije te procijeniti dugoročne učinke projekta po njegovom zaključivanju.

Prezentaciji su nazočili gradonačelnik Vojko Obersnel sa svojim zamjenicima Markom Filipovićem i Nikolom Ivanišem, kao i predstavnici TD-a Rijeka 2020. Gradonačelnik je naveo kako je za projekt jako dobro da se evaluacija bazirana na konkretnim pokazateljima provodi budući da će koristeći objektivne parametre pokazati je li Grad Rijeka uspio u onome što je sam zacrtao.

Rezultati evaluacije predstavljat će bitno nasljeđe Europske prijestolnice kulture, posebno oni dobiveni nakon 2020. godine jer će pokazati što je to ostalo u gradu nakon završetka projekta“, rekao je Obersnel te dodao kako je zajednica provoditelja monitoringa neovisna od nositelja projekta i tvrtke Rijeka 2020, što će osigurati i neovisnost dobivenih rezultata. Najviše koristi od rezultata imat će Grad Rijeka jer smo mi pokrenuli kandidaturu i u konačnici mi ćemo biti ili zaslužni ili krivi za ono što se bude dogodilo, zaključio je gradonačelnik.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020 kazala je kako Europska komisija zaključila kako je prilikom svakog projekta Europske prijestolnice kulture potrebno postaviti okvir i gradovima dati pravovremene smjernice te kako kulturni projekti u Hrvatskoj nikad nisu prolazili kroz slična mjerenja.

Rijeka i Galway prvi su gradovi koji moraju provoditi ovakav vanjski proces evaluacije, budući da se mjerenje učinaka prije provodilo isključivo nakon završetka projekta, a vjerujem da ćemo postaviti standarde prema kojima taj projekt treba raditi, rekla je Kregar Šegota.

Prezentaciju je održao voditelj projekta monitoringa i evaluacije Dragan Bagić te predstavio način i koristi ovog procesa. Bagić je kazao kako je svrha monitoring procesa ponuditi empirijske podatke s ciljem potpore i poboljšanja provedbe EPK projekta, osigurati podlogu za procjenu učinaka ovog, ali i nekih budućih kulturnih projekata te pružiti podatke koji će različitim kulturnim dionicima omogućiti pristup novim znanjima o postignutim učincima projekta.

Svi drugi gradovi će se morati referirati na ovu evaluaciju, Rijeka će biti ta referentna točka za iduće Europske prijestolnice kulture prema kojoj će se uspoređivati europski gradovi, rekao je Bagić, istaknuvši kako će se pri vrednovanju projekta posebna pažnja obratiti za Rijeku bitnim područjima ekologije, urbane regeneracije i društvene kohezije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari