EKSKLUZIVNO: PGS ulazi u Kukuriku savez?!

Jovanovićeva lista bez HNS-a i IDS-a, ali s Laburistima i PGS-om?!

Da VIII. izborna jedinica koja obuhvaća Rijeku, cijelu Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije (gradovi i općine: Baška, Cres, Crikvenica, Dobrinj, Kostrena, Kraljevica, Krk, Lopar, Lovran, Mali Lošinj, Malinska – Dubašnica, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj, Opatija, Punat, Rab, Rijeka, Vrbnik) pred naredne parlamentarne izbore postane neizvjesna, a političkim analitičarima zanimljiva, u više su se navrata tijekom ovog mandata pobrinuli upravo sami SDP-ovci.

Prisjetimo se njihovog sukoba s IDS-om koji je rezultirao Kajinovim napuštanjem IDS-a. Tu je i “slučaj Linić”, odnosno kasnije izbacivanje Linića iz SDP-a. Spomenimo i to da je Rijeka imala čak tri ministra u Vladi RH nakon izborne pobjede 2011., od kojih sada uz Milanovića u Vladi RH nije ostao nijedan (Komadina, Jovanović i Linić).

Potom je Glavni odbor SDP-a, a na prijedlog Predsjedništva SDP-a, imenovao Željka Jovanovića – osobu koja među ovdašnjim članstvom jako loše kotira – za koordinatora 8. izborne jedinice, a s obzirom na to da je njegova strategija za nadolazeće izbore taktika „maksimalnog angažiranja stranačke mašinerije“, nije najjasnije misli li se pritom samo na SDP-ovu stranačku mašineriju, ili i onu neke druge stranke koja bi trebala SDP-u „držati bokove“ na izbornim listama.

Tu Jovanović nailazi na novi problem! IDS, koji ima daleko najorganiziraniju stranačku strukturu u osmoj izbornoj jedinici, NE ŽELI sa SDP-om. Prema našim saznanjima, na listi neće biti niti HNS koji u posljednje vrijeme u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji bilježi sve bolje rezultate.

Umjesto njih, na listi bi se trebali naći PGS i Laburisti. Laburisti su stranka koja se u Primorsko-goranskoj županiji potpuno raspala, a koaliranje SDP-a i PGS-a mogao bi biti najveći salto mortale u ovih 25 godina riječke politike.

SDP-ova-lista

Dakle, Jovanovićeva lista bi trebala izgledati ovako:

 1. Peđa Grbin (SDP Istra)
 2. Ana Komparić-Devčić (SDP Rijeka)
 3. Silvano Hrelja (HSU)
 4. Željko Jovanović (SDP Rijeka)
 5. Nansi Tireli (Laburisti)
 6. Darijo Vasilić (PGS)
 7. Romana Jerković (SDP Rijeka)
 8. Dino Manestar (SDP Crikvenica)
 9. HSU
 10. Laburisti
 11. Mirela Ahmetović (SDP Omišalj)
 12. PGS
 13. Ada Damjanac (SDP Istra)
 14. SDP

U SDP-u vjeruju da bi prvih osam kandidata s liste – temeljem projekcija koje su radili, ulaze u Sabor, ali te su analize rađene na bazi koaliranja s IDS-om i HNS-om.

A kako je bilo 2011-te? Optimizam na vrhuncu!

KOKURIKU_KOALICIJA

2011-te je lista izgledala ovako:

 1. Zlatko Komadina (SDP)
 2. Damir Kajin (IDS)
 3. Željko Jovanović (SDP)
 4. Silvano Hrelja (HSU)
 5. Romana Jerković (SDP)
 6. Ivan Jakovčić (IDS)
 7. Tanja Vrbat (SDP)
 8. Nada Turina Đurić (HNS)
 9. Peđa Grbin (SDP)
 10. Valter Boljunčić (IDS)
 11. Ana Komparić–Devčić (SDP)
 12. Ada Damjanac (SDP)
 13. Giovanni Sponza (IDS)
 14. Lidija Bagarić (SDP)

Zašto Jovanović birače lijeve opcije  s ovim ponuđenim kandidatima tjera da ne izlaze na izbore?

Riječani se s pravom pitaju što su izabrani ljudi koji dolaze iz Rijeke napravili za naš grad u četiri godine svog sjedenja u Saboru?! Što je to Rijeka dobila njihovim izborom? Čime su zaslužili da ih se ponovno bira?  I zašto ponuđenim kandidatima birače lijeve opcije tjera da ne izlaze na izbore?

Gorska služba spašavanja vjerojatno u ovom trenutku osim izgubljenih turista traži i Silvana Hrelju (HSU) jer ga nitko nije vidio u ovih tri i pol godine. Isto se odnosi i na Romanu Jerković (SDP).

Prema nekim informacijama, Nada Turina-Đurić (HNS) koja je na prošlim izborima saborski mandat osvojila u osmoj, sada će se naći na listi za sedmu izbornu jedinicu. Pitamo se – je li bijeg Turine-Đurić iz osme u sedmu izbornu jedinicu bijeg od birača, ili je samo zaboravila gdje joj je prebivalište?!

Bilo kako bilo, u 7. i 8. Izbornoj jedinici iznenađenja su uvijek moguća, pa je tako moguće i da IDS i HNS ipak budu na Jovanovićevoj listi – osim ako nas ministar Bauk ne iznenadi pa ispuni izborno obećanje i promijeni ove nakaradne i neustavne izborne jedinice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views