EKSPERIMENTALNI PROGRAM: Grad Rijeka u pet osnovnih škola uvodi „Građanski odgoj i obrazovanje“

Foto.ilustracija

Za ovu izvannastavnu aktivnost izradit će se program i priručnik za što če Grad osigurati 194.700 kuna, a program će se, eksperimentalno za početak, uvesti u idućoj školskoj 2016./2017. godini

Kako je danas rečeno na gradonačelnikovi kolegiju, Grad Rijeka od školske godine 2016./2017 u pet osnovnih škola uvodi eksperimentalni program „Građanski odgoj i obrazovanje“. Za tu izvannastavnu aktivnost izradit će se i program i priručnik, za što će Grad izdvojiti 194.700 kuna. Novac će biti utrošen na rad radne skupine, za lekturu i korekturu priručnika, njegov vizualni identitet i produkciju te edukaciju učitelja koji će provoditi program.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj, govoreći o uvođenju građanskog odgoja (GOO) u osnovne škole Grada Rijeke naglasila je kako rezultati istraživanja pokazuju nisku razinu participacije mladih u zajednici, porast političke apatije i rastući demokratski deficit, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

„Nastava će se organizirati po modelu iznimno uspješnog programa „Moja Rijeka“, a uvest će se postupno, i to prvo u pete razrede planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja“, rekla je pročelnica Sušanj. Naglasila je da su se Odjelu u trenutku kad su najavili program javili i predstavnici drugih županija sa željom da otkupe i koriste priručnik GOO-a, što je dokaz da je njegova kvaliteta prepoznata u široj zajednici.

Na kolegiju je imenovana radna skupina koja će izraditi program i priručnik koji će na adekvatan i učenicima blizak i zanimljiv način kroz 30 tema obuhvatiti društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku dimenziju. Cilj programa je potaknuti mlade na veće učešće u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva.

Priručnik će biti preveden i na talijanski jezik, a zatim će uslijediti edukacija učitelja kako bi se omogućilo uspješno obrazovanje učenika o ljudskim pravima, međuljudskim odnosima, održivom razvoju i zaštiti potrošača.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako najava za uvođenje ovog pilot-projekta u škole nije bila samo priča uvjetovana političkim događanjima, već će se ujesen ozbiljno pristupiti njegovom uvođenju u škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari