EKSTATIČNA KONCERTNA VEČER U „ZAJCU“: Bruckner i mladi dirigent-superstar Yordan Kamdzhalov izazvali desetminutni pljesak i skandiranje publike!

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Vrhunski glazbeni događaj u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, simfonijski koncert “Bruckner”, pod zadivljujućim vodstvom gosta, mladog bugarskog dirigenta Yordana Kamdzhalova, publiku je ostavio bez daha

Što može dirigent učiniti od sjajnog orkestra, sastavljenog od vrsnih profesionalnih glazbenika, vidjeli smo na sinoćnjoj izvedbi Brucknerove simfonije u Es-duru, koju je skladatelj podnaslovio “Romantična” (OVDJE), piše Radio Rijeka.

Gusta, tehnički zahtjevna partitura, prepuna zvučnih harmonijskih zapleta, monumentalna obimom i jakim kontrastnim izrazima, mladom maestru Yordanu Kamdzhalovom bila je nadahnuće i ogromna inspiracija. Memorirao je djelo i prepustio se čaroliji slikanja glazbe zajedno s nadahnutim umjetnicima u orkestru, sastavljenom od riječkih snaga, uz dopunu samo šest gostujućih glazbenika.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Nikada do sada nismo čuli tako suptilna pijanissima i tako snažno oblikovan zvuk u fortissimima, korpus limenih puhača nadmašio je svoje izvedbene mogućnosti vođen izvrsnim solom horne, čisto, meko, toplo, uvjerljivo. Drveni puhači pretapali su svoje dionice s gudačima čistog tempa, čvrstog ritma, osebujno vođeni magijom maestra Kamdzhalova, jasnih uputstava, mekih ruku, senzibilnoga naboja, strasnih emocija.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

 

Sve su to glazbenici iz orkestra s osmjehom i užitkom pratili i bojali glazbom prostor pozornice i gledališta. Dokazali su da su najbolji orkestar. Svaki put sve bolji u suigri s vrhunskim dirigentima koji znaju kako pretopiti čaroliju nota u blistavi uspjeh, piše Radio Rijeka.

Oduševljenje publike bilo je poput eksplozije, a pljesak zadovoljstva još uvijek traje.

Tekst i foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Zabilježili smo nekoliko komentara oduševljene publike:

„Brucknerova Četvrta ne ostavlja prostora za odmor i opuštanje, u najboljem smislu tih riječi, mi smo ostali bez daha”,
„Dramatično, izražajno, bombastično!”,
„Prekrasno izvedena Brucknerova inventivna simfonija. Emotivno!”,
„Prvi put sam uživo doživio Brucknera, istinski sam dirnut do suza, a nikada do večeras nisam vidio dirigenta dirigirati bez partiture, zaista posebno i zadivljujuće”,
„Toliko zahtjevno, a toliko sjajno izvedeno! Ona pianissima su nevjerojatna, kad čujemo sjajna fortissima znamo da to nije osobito teško, ali kad ovoliko gudača izvodi ovakve pianissime… Čudesno! Svaka čast dirigentu!”,
„Kakva snaga glazbe! Otvara srca i duše. Hvala, Maestro. Tko nije bio, ne može razumjeti!”,
„Kao da slušaš najljepšu glazbu što je čovjek ikada mogao napisati. Najteže je poslije takvog koncerta podnijeti da se on više nikada neće ponoviti. Jedinstveno iskustvo u svakom smislu”,
„Koja srčanost dirigenta! Imam osjećaj da je svaki član orkestra večeras istinski uživao”,
„Rajski. Ovaj koncert kao iskustvo ne mogu usporediti ni s čime do sada”.

Svima ostaje veseliti se Novogodišnjim koncertima: Od menueta i valcera do bolera, kojima će također ravnati maestro Yordan Kamdzhalov, a koji su na programu 27, 28, 29. i 30. prosinca 2017. godine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari