„ENERGO“: Ugradnja razdjelnika pokazala se isplativom korisnicima toplinske energije

Direktor TD Energa Sanjin Kirigin i rukovoditelj Službe opskrbe toplinskom energijom Boris lličić predstavili su rezultate kampanje „Pravična tarifa – zadovoljan korisnik”

Govorili su o uštedama koje su tijekom zadnje četiri godine postignute ugradnjom razdjelnika u riječkim zgradama.

„Kao članica Europske unije, Hrvatska je obvezna u svoje zakonodavstvo implementirati odredbe akata Europske unije, pa tako i Direktive o energetskoj učinkovitosti. Stoga je Energo prije četiri godine i krenuo s ugradnjom razdjelnika kako bi naši korisnici dobili što pravičniju raspodjelu toplinske energije i što konkretniji uvid u svoju potrošnju“, rekao je direktor Energa Sanjin Kirigin a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

kirigin sanjin

Dodao je da se ta procedura, koja je nažalost prolazila i određene promjene, pokazala apsolutno opravdanom i u konačnici isplativom korisnicima toplinske energije. Osim toga, ugradnja razdjelnika korisnicima se subvencionirala u visini od 50 posto.

Ilustracija ušteda

Ilustrirajući uštede koje su time postignute na razini grada Rijeke, direktor Energa rekao je da se prije ugradnje razdjelnika distribuiralo oko 100 milijuna kilovatsata (kWh) toplinske energije, dok se danas distribuira upola manje, 50 milijuna kWh.

Kao važan faktor istaknuo je i poboljšanje izolacija zgrada koja u ukupnoj uštedi sudjeluje s 10 posto. U Rijeci se prije ugradnje razdjelnika za cijenu energije na godišnjoj razini prosječno plaćalo 3.700 kuna, a danas se plaća 1.800 kuna, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Iz podataka kojima Energo raspolaže vidljiva je ušteda onih zgrada koje imaju ugrađene razdjelnike u odnosu na one koje nemaju. Kao primjer mogu se usporediti riječki neboderi na adresama Rastočine 3 (zgrada ima razdjelnike) i Rastočine 4 (zgrada nema razdjelnike). U protekloj sezoni grijanja prosječan račun zgrade Rastočine 4 iznosio je 733,25 kn, a račun za zgradu Rastočine 3 iznosio je 560,80 kn. U usporedbi potrošnje dviju zgrada u 2015. godini, zgrada na adresi Rastočine 3 ostvarila je u odnosu na zgradu Rastočine 4 uštedu od oko 140.000 kuna s PDV-om za isporučenu energiju.

Intervencije u tehnički neobične račune

Energo je nakon zadnjih izmjena i dopuna Pravilnika o toplinskoj energije, kao kupac toplinske energije, iskoristio pravo u slučaju neuobičajenih odstupanja, odnosno tehnički nemoguće potrošnje, i sam intervenirao u raspodjelu u omjerima 50:50 posto po očitanjima s razdjelnika i udjela u ukupnoj grijanoj površini, do čak 70 posto u korist grijane površine.

„Ono što je u posljednje vrijeme bio najveći kamen smutnje je upravo taj Pravilnik o raspodjeli toplinske energije. On je u rujnu 2015. godine promijenjen pa je nama kao distributerima dozvoljeno da interveniramo u tehnički neobične račune. Mi smo u njih nekoliko puta intervenirali i na kraju je broj reklamacija smanjen na minimum. Na taj način smo postigli da imamo i pravičnu tarifu i zadovoljne korisnike“, zaključio je Kirigin.

Iskustva iz drugih europskih zemalja pokazuju da mjerenje osobne potrošnje ima povoljan utjecaj na uštedu energije. Naša dosadašnja iskustva pokazuju uštede na razini zajedničkog mjerila TE od 15-30%, ovisno o zgradi, a na to utječe i svijest suvlasnika o zagrijavanju prostorija, prozračivanju i održavanju odgovarajuće temperature u stanu, rečeno je na predstavljanju rezultata kampanje.

Razdjelnici su i mjerni uređaji

Na novinarsko pitanje jesu li razdjelnici i mjerni uređaji, rukovoditelj Službe opskrbe toplinskom energijom Boris lličić odgovorio je potvrdno, uz napomenu da su oni mjerni uređaji nižeg ranga od tzv. „kalorimetra“, te da energiju iskazuju u impulsima.

Razdjelnici topline su uređaji za raspodjelu troškova toplinske energije i očitavanje emisije toplinske energije ogrjevnog tijela. Njihovim pravilnim korištenjem smanjuju se troškovi grijanja i doprinosi procesu upravljanja toplinskom energijom i kontroli potrošnje, poručuju iz Energa.

Projekt „Futura”

Energo podsjeća da je u periodu od 2011. do 2013. godine u Rijeci proveden projekt „Futura” za ugradnju razdjelnika i termostatskih ventila u stambene zgrade priključene na toplinski sustav Energa. Projekt je proveden u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Gradom Rijekom, a Energo je u ime Grada provodio natječaj za sufinanciranje ugradnje razdjelnika. Od ukupno 10.000 korisnika toplinske energije u Rijeci, u tri faze provedbe projekta navedenu je opremu ugradilo ukupno 6.298 korisnika (63% korisnika TE).

Nakon završetka projekta, većina stambenih zgrada nadograđivala je svoje sustave te su u stanove koji nisu ugradili opremu tijekom natječaja naknadno ugrađivani razdjelnici i termostatski ventili. Slijedom navedenoga, danas ukupno 8.478 korisnika u Rijeci ima ugrađenu neku vrstu individualnog mjernog uređaja.

Neke od europskih direktiva, koje je Energo anticipirao, odnose se i na ulaganja u obnovu stambenih i poslovnih zgrada s ciljem poboljšanja energetskih svojstava zgrada, u sklopu kojih se navodi i ugradnja pojedinačnih brojila individualne potrošnje. Nepoštivanje Direktiva podliježe provođenju sankcija za države članice, te iz Energa poručuju da će oni i nadalje sprovoditi u djelo ono što zakonodavac bude nalagao, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Nakon stupanja na snagu Zakona o tržištu toplinske energije i Pravilnika, Energo je u nekoliko navrata nudio prijedloge za izmjenu Pravilnika koji nažalost nisu usvojeni, a što se pokazalo ključnim jer se Pravilnik po brzom postupku mijenjao u dva navrata (tijekom 2015. godine). Energo je također organizirao brojne sastanke s predstavnicima stanara stambenih zgrada obrazlažući nelogičnosti propisanih modela raspodjele i istovremeno nudeći vlastiti model koji je po mišljenju Energa najbliži pravednoj raspodjeli troška na svakog krajnjeg korisnika. Taj model uvažava utjecaj mjerljivog dijela troška na ogrjevnim tijelima putem razdjelnih troškova, ali i utjecaj potrošnje iz nemjerenog dijela instalacije grijanja u zgradi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari