OČEKUJE SE DOLAZAK VIŠE CJEPIVA

Epidemiolog Rončević najavio: ”Ovog tjedna u PGŽ cijepit će se 20 osoba po ordinaciji obiteljske medicine”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najavio je i pojačano cijepljenje tijekom ovog tjedna i to u prosjeku 20 pacijenata po ordinaciji obiteljske medicine. Kako se očekuje dolazak većih količina cjepiva plan je da se za program masovnog cijepljenja angažira jedna sportska dvorana u Rijeci

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević informirao je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Županiji gdje smo i dalje u trendu smanjivanja aktivnih slučajeva koronavirusa.

Po njegovim riječima, cijepljenje napreduje prema planu.

Rončević je na konferenciji za novinare izvijestio da će se ovog tjedna, s obzirom na veću količinu prispjelog cjepiva, procijepiti 20 osoba po obiteljskom liječniku, od kojih 10 na punktovima za cijepljenje, a 10 osoba, koje se teže kreću ili imaju druge tegobe, bit će procijepljene u svom domu ili u ambulantama obiteljskih liječnika.

Cijepljenje se, kaže, počinje organizirati i na punktovima na kojima bi se u kratkom vremenu mogao procijepiti veliki broj ljudi.

Za sada je u planu najmanje jedna sportska dvorana, za fazu kada će se provoditi masovna cijepljenja stanovnika koji nisu u kategoriji prioritetnog cijepljenja, rekao je.

Do sada je na području županije prvom dozom cijepljeno 7239 ljudi, a s prvom i drugom dozom cijepljeno je 4547 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza kronavirusom kod dvoje novozaraženih od 77 testiranih, a umrle su dvije osobe. Trenutno su u toj županiji aktivna 294 slučaja covida-19.

Prema podacima iz riječke bolnice, u toj bolnici liječi se 36 osoba oboljelih od covida-19, za troje bolesnika skrbi se uz pomoć respiratora, a dvije osobe su umrle.

Epidemiolog Rončević rekao je da je manji broj oboljelih rezultat trenda – daljnjeg laganog pada epidemije.

Najviše oboljelih i dalje je na najgušće naseljenim područjima županije, u Rijeci i tzv. riječkom prstenu. U domovima za starije osobe situacija je mirna, a samo u jednom domu još ima oboljelih, dodao je.

Nastava se održava u svim županijskim školama, a devet razreda je u samoizolaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari