POZVAO JE GRAĐANA NA CIJEPLJENJE

Epidemiolog Rončević: U PGŽ 373 učenika pozitivna a 751 u samoizolaciji. 14 razreda prati nastavu online

02.11.2021., Rijeka - Epidemiolog Dobrica Roncevic odrzao je konferenciju za medije. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Glavni epidemiolog NZZJZ Dobrica Rončević izvijestio je danas na kolegiju župana o epidemiološkoj situaciji u županiji

U PGŽ-u je od 639 testova, 52 pozitivno što čini udio od 8.14% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka. Intenzitet zaražavanja je i dalje visok što upućuje na cirkulaciju iznimno zarazne Omikron varijante virusa koja pogađa i do sada imunizirane osobe.

Dodao je da dosadašnja organizacija testiranja pruža solidnu sliku o stanju epidemije u PGŽ-u.

Iako je udio pozitivnih među testiranima treći tjedan visok, ohrabruje činjenica da broj hospitaliziranih pacijenata ne korelira značajnije s visokim incidencijama, što nije bio slučaj u prethodnim epidemijskim valovima, rekao je Rončević. Izvijestio je da su trenutno 123 osobe hospitalizirane, od kojih je osam na intenzivnom liječenju, dok su bolnički kapaciteti u potpunosti dovoljni.

Pogledajte VIDEO Kanala Ri:

Razlog tomu vidi u dobroj procijepljenosti stanovništva Primorsko-goranske županije koja je za otprilike 20% veća od županija na jugu Hrvatske, a zaraženi Omikron varijantom uglavnom imaju blažu kliničku sliku i dovoljno je kućno liječenje.

Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka su preminule dvije necijepljene osobe od COVID-19 bolesti. Tako je 5. epidemijski val odnio 13 života građana PGŽ-a od kojih su dvije starije osobe s komorbiditetima bile cijepljene, međutim nisu primile dodatnu tkz. booster dozu.

Što se tiče škola, izvijestio je kako su 373 učenika pozitivna, dok ih je 751 u samoizolaciji, a 14 razreda prati nastavu online.

Pozvao je sve građane na cijepljenje, posebno primanje booster doze koja smanjuje rizik od same infekcije, uključujući i Omikron varijantu te sprječava teži oblik bolesti koji je, kazao je Rončević, češći kod osoba kojima je prošlo više od šest mjeseci od primanja posljednje doze cjepiva ili su prije više vremena preboljele COVID-19 bolest.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari