REDOVNI SUSRET S NOVINARIMA

Komadina: Zbog politički dirigirane tržišne ekonomije Hrvatska od 1991. gubi stanovnike, rađa se manje djece, a mladost iseljava

„Za ovakve demografske pokazatelje krivac je politički dirigirana tržišna ekonomija, a dokaz su podaci da smo sve do 1991. godine imali porast broja stanovnika, dok nakon te godine bilježimo kontinuirani pad, rekao je župan Zlatko Komadina komentirajući na redovnom susretu s novinarima rezultate posljednjeg popisa stanovništva.

Dodao je da je takva politika i pogrešna tranzicija uzrokovala pravnu i socijalnu nesigurnost, prekarijat, a posljedice su da se rađa manje djece i da se poratna mladost iseljava iz Hrvatske.

Primorsko-goranska županija također bilježi negativni demografski trend i toga smo, prema riječima župana, bili svjesni pa je i osnovan upravni odjel za socijalnu politiku i mlade, a u proračunu za ovu godinu za razne demografske mjere i programe osigurali smo milijun kuna.

Naručena je i  izrađena analiza demografskih pokazatelja za našu županiju koja će biti prezentirana na prvoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine. Na osnovu dobivenih pokazatelja definirat će se  mjere te vidjeti što se sve može učiniti na lokalnoj i regionalnoj razini da se taj negativni demografski trend zaustavi, a na razini države zna se tko donosi odluke, naglasio je župan.

Osvrnuo se i na  unutarnje migracije koje pokazuju da se očito ljudi iz Rijeke sele u susjedne općine Viškovo, Kostrenu pa i Krk, sredine koje imaju pozitivan demografski rast.

Zadnji popis pokazao je da Primorsko-goranska županija ima  266.503 stanovnika što je za 29 692 tisuće manje nego kod popisa iz 2011.godine.

Programi socijalne skrbi

O županijskim sredstvima usmjerenim u programe socijalne skrbi izvijestila je resorna pročelnica Dragica Marač te naglasila da je domovima za starije osigurano 404.960 kuna za stalna usavršavanja djelatnika i radno-okupacijske aktivnosti korisnika te 93.500 kuna za fizikalnu terapiju u Domu Fortica.

Navela je da se razmatra mogućnost izgradnje dislociranog doma za starije osobe na Cresu jer se za sadašnji prostor plaća visoka najamnina, a sredstva za taj projekt pokušat će se osigurati iz europskih fondova.

Naglasila je i programe koji se provode u Gorskom kotaru, a dio su demografskih mjera kako bi se pokušalo usporiti iseljavanje iz tog dijela županije. Tako se i ove godine raspisuje natječaj za programe pomoći u kući kroz koji se otvorio veći broj radnih mjesta za geronto domaćica, a Županija će i nadalje sufinancirat plaću logopeda i defektologa za općine i gradove Gorskog kotara.

Pročelnica Marač najavila je i da će tijekom ovog tjedna biti raspisan natječaj za nekretninu Doma Fortica u Jadranovu za koju ima dosta interesa, a prodajna cijena zemljišta i zgrade iznosi nešto više od 19 milijuna kuna.

VIDEO DANA:

U dva tjedna na Platku preko 12.000 posjetitelja

Za održavanje sportskih objekata kojima upravlja Goranski sportski centar PGŽ je izdvojila 2 milijuna kuna za osam objekata u Delnicama te 3.215.000 kuna za sve objekte na Platku, izvijestila je resorna pročelnica Sonja Šišić.

Navela je i podatak da je tijekom protekla dva tjedna Platak posjetilo preko 12.000 osoba, a samo proteklog vikenda prodano je 1500 karata za skijaše i 300 za sanjkaše što potvrđuje da su naši građani itekako željni boravka i rekreacije na snijegu kao i korištenje svih sadržaja koje im nudi Platak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views